Focaccia i pizza z mączką z karruby

Mączka z karruby w wersji bio jest uboga w tłuszcze, ale bogata w węglowodany oraz naturalne cukry. Jest źródłem soli mineralnych jak: wapń, żelazo, magnez, potas oraz jest bogata w błonnik. Dostarcza witaminy A i B. Mączka z karruby powszechnie uznawana jest za jeden ze składników do produkcji lodów. Nico Carlucci użył jej do produkcji piekarniczej: focaccii oraz pizzy. Zachęcamy do zapoznania się z ich recepturami.

receptura

Focaccia

W moim regionie Apulia focaccia jest jednym z najczęściej przygotowywanych wyrobów. Jej głównym składnikiem jest mączka z karruby, dzięki której otrzymujemy smak migdałowej czekolady.

Temperatura laboratorium: 40°C przy 45% wilgotności względnej.
Ogólny czas sporządzenia wyrobu: około 3 godzin.
Narzędzia: pojemniki o różnych rozmiarach, waga, tarka stalowa, miarka ze skalą, 5 blach aluminiowych o średnicy 32 cm, nóż, skrobaczka do ziemniaków, stolnica, folia plastikowa do żywności.
Trudność: niska.
Koszt: niski
Liczba sztuk gotowego ciasta: 5.

Składniki

1 kg mąki W 280
10 g mąki z pulpy karruby bio (1% ciężaru mąki)
200 g płatków ziemniaczanych (20% ciężaru mąki)
25 g świeżych, sprasowanych drożdży piwnych (2,5% ciężaru mąk...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz