Focaccia i pizza z mączką z karruby
Mączka z karruby w wersji bio jest uboga w tłuszcze, ale bogata w węglowodany oraz naturalne cukry. Jest źródłem soli mineralnych jak: wapń, żelazo, magnez, potas oraz jest bogata w błonnik. Dostarcza witaminy A i B. Mączka z karruby powszechnie uznawana jest za jeden ze składników do produkcji lodów. Nico Carlucci użył jej do produkcji piekarniczej: focaccii oraz pizzy. Zachęcamy do zapoznania się z ich recepturami.
receptura
Focaccia
W moim regionie Apulia focaccia jest jednym z najczęściej
przygotowywanych wyrobów. Jej głównym składnikiem jest mączka z
karruby, dzięki której otrzymujemy smak migdałowej czekolady.
Temperatura laboratorium: 40°C przy 45%
wilgotności względnej.
Ogólny czas sporządzenia wyrobu: około 3
godzin.
Narzędzia: pojemniki o różnych rozmiarach, waga,
tarka stalowa, miarka ze skalą, 5 blach aluminiowych o średnicy 32
cm, nóż, skrobaczka do ziemniaków, stolnica, folia plastikowa do
żywności.
Trudność: niska.
Koszt: niski
Liczba sztuk gotowego ciasta: 5.
Składniki
1 kg mąki W 280
10 g mąki z pulpy karruby bio (1% ciężaru mąki)
200 g płatków ziemniaczanych (20% ciężaru mąki)
25 g świeżych, sprasowanych drożdży piwnych (2,5% ciężaru
mąk...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych