Makowiec. Na co dzień i od święta

Makowiec ma liczne oblicza, które zależą od upodobań konsumentów. Z makiem doskonale komponują się bakalie, orzechy czy jesienne owoce. W artykule prezentujemy różne formy wykorzystania maku oraz jego charakterystykę.

W naszej polskiej, kulinarnej tradycji świątecznej królują: pierniki, mazurki i babki wielkanocne oraz makowce, które doskonale sprawdzają się w każde święta. Cały sekret tkwi w przyprawach, suszonych owocach czy orzechach. Ciastem znanym i lubianym przez konsumentów jest makowiec. Jak sama nazwa wskazuje, głównym, nieodzownym jego składnikiem jest mak, ale także bakalie, miód oraz cukier. Podstawą makowca jest ciasto drożdżowe, ale także ciasto kruche czy nawet biszkoptowe. Klasyczny makowiec może mieć postać przekładańca lub zwiniętej rolady, w środku której znajduje się masa makowa. Warto pamiętać także o bułeczkach drożdżowych ze słodką masą makową.

Główny składnik makowca, czyli mak

Mak jest nieodzownym składnikiem kilku potraw świątecznych, oprócz ciasta zwanego makowcem. Kutia czy kluski z makiem kojarzą się z wigilijnymi potrawami. W makówce czy określając bardziej precyzyjnie − w nasiennej torebce − zamknięte są nasiona będące właściwym materiałem użytecznym na potrzeby kulinarne. Liczba nasion w jednej makówce waha się w zakresie od 1 mln do nawet 2 mln. Nasiona maku należą, podobnie jak nasiona słonecznika, sezamu czy lnu, do grupy nasion oleistych. Zatem najcenniejszym ich składnikiem jest tłuszcz, którego duża zawartość przekłada się na znaczną wartość energetyczną potraw z ich udziałem.

Zawartość tłuszczu w nasionach maku jest dosyć duża i waha się w przedziale 40-50%. Co ważne, tłuszcz z nasion maku wykazuje bardzo wysoką wartość odżywczą, głównie za sprawą dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego. Zawartość tych cennych pod względem odżywczym substancji jest znaczna, gdyż udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczu makowym w zależności od ich odmiany, warunków uprawy czy innych czynników wynosi około 55-65%. Taki znaczny udział kwasów nienasyconych w tłuszczu przekłada się na jego niewielką stabilność przechowalniczą. Niezabezpieczony olej z nasion maku ulega dosyć szybko procesowi jełczenia. Jednak oprócz tłuszczu w składzie chemicznym nasion maku drugim dominującym składnikiem są węglowodany (około 25%) reprezentowane przez rozpuszczalne i nierozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego.

W nasionach maku występują także niewielkie ilości białka. Zawartość tego składnika odżywczego na ogół nie przekracza 20%. W grupie składników mineralnych występujących w nasionach maku dominuje przede wszystkim wapń, ale także potas i magnez. W składzie chemicznym nasion maku można znaleźć także składniki o niechlubnej reputacji. Mianowicie mowa o składnikach o działaniu narkotycznym. Bowiem w nasionach niektórych odmian maku występuje opium zawierające alkaloidy o silnym działaniu narkotycznym. Morfina, bo o niej mowa, jest silnie uzależniającą substancją psychoaktywną o działaniu przeciwbólowym oraz odurzającym. Jednak ze względu na cenione właściwości kulinarne nasion maku dzięki staraniom genetyków udało się wyhodować odmiany wolne od opium, a zawierające cenny prozdrowotny związek o nazwie retikulina wykazuje działanie przeciwnowotworowe, głównie w kierunku nowotworu wątroby.

Mak – zastosowanie kulinarne

Nasiona maku są cenione przez konsumentów nie tylko ze względu na wartość odżywczą, ale także ze względu na walory sensoryczne. Wyjątkowy smak nasion maku przyczynia się do ich stosowania w branży piekarskiej oraz cukierniczej. W piekarstwie nasiona maku pełnią głównie funkcję dekoracyjną, gdyż służą do posypywania bochenków chleba czy bułek. To połączenie świeżo wypieczonych bułek i lekko uprażonych nasion maku jest wyjątkowo smaczne. Natomiast cukiernictwo daje dużo więcej dowodów przydatności kulinarnej nasion maku.

W pierwszej kolejności należy wymienić: makowce, mazurki, babki z makiem, przekładane ciasta z makiem, torty makowe, strucle, ciastka kruche z makiem, uwielbiane rogale świętomarcińskie zawierające nadzienie z białego maku i orzechów oraz wiele innych. Interesującym przykładem produktu spożywczego z makiem jest także chałwa. Ciasta i ciastka z makiem można wykonać, stosując nasiona maku, oczywiście wcześniej zaparzone oraz dokładnie zmielone, lub stosując gotową masę makową z puszki. Użycie takiej masy jest bardzo wygodne, gdyż pomija dosyć pracochłonny etap przygotowania maku, czyli jego parzenie, a potem ucieranie lub mielenie w maszynce. Puszkowa masa makowa oprócz maku zawiera także: cukier lub miód, bakalie takie jak rodzynki oraz olejki aromatyczne takie jak olejek migdałowy czy olejek wanilinowy. Całość ma przyjemną konsystencję oraz smakowitość.

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz