Makowiec versus sernik
Serniki i makowce należą do jednych z najpopularniejszych wypieków. Pojawiają się na naszych stołach nie tylko w święta wielkanocne, ale też na co dzień. Dla klientów, którzy nie mogą zdecydować się, które z ciast wybrać, warto umieścić w ofercie seromakowce.
Serniki należą do popularnych wielkanocnych wypieków. Na świąteczny stół można podać sernik krakowski lub wiedeński, sernik na kruchym cieście lub bez ciasta, zwykły lub w polewie czekoladowej bądź z dodatkiem owoców (np.: brzoskwiń, truskawek, rodzynek). Z wielkanocnym świętowaniem kojarzą się również ciasta z makiem. Można sporządzić: makowce, rolady makowe, strucle makowe i inne wypieki z jego udziałem.
warto wiedzieć
Pascha
Typową wielkanocną potrawą przypominającą sernik na zimno jest pascha. Ten bardzo słodki deser przygotowuje się z sera twarogowego lub z mleka/śmietany, masła, z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników smakowych oraz bakalii. Paschę dekoruje się rodzynkami, świeżymi owocami, skórką pomarańczową i lukrem.
Główne składniki - serniki i makowce
Do podstawowych składników serników należą sery twarogowe. Wyrabia się je z mleka poddanego fermentacji mlekowej bez dodatku podpuszczki (ser twarogowy kwasowy) lub z dodatkiem tego e...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych