Marcepan. Królewska masa

Marcepan wykorzystuje się do przygotowania wielkanocnych słodkości. Do jego produkcji możemy użyć różnych składników, a samą masę migdałową zastosować na wiele sposób. Przybliżamy jego historię oraz różne metody przygotowania i receptury.

Marcepan to masa migdałowa składająca się w różnych proporcjach z: cukru, mączki migdałowej i białek jajka. Zawartość migdałów może być różna, od 16 do 65% masy całkowitej. Im więcej będzie dodanych migdałów, tym mniej będzie cukru, a produkt będzie bardziej smaczny i mniej słodki. Marcepan jest odporny na wysokie temperatury i można go długo przechowywać. Jest masą najczęściej stosowaną do dekoracji, tworzenia figurek.

Pierwsze słodycze z marcepanu

Słodkości z masy migdałowo-cukrowej pochodzą z XIII-XIV wieku z krajów arabskich. Tam uprawiano migdałowce i trzcinę cukrową, z której wyrabiano cukier, czyli podstawowe składniki marcepanu. Martabān oznaczało po arabsku pierwotnie monetę, a następnie miarę pojemności. Z czasem zaczęto tak nazywać drewniane skrzyneczki z pokrywką, w których przechowywano m.in. słodycze z marcepanu. Słodycze te miały na początku kształt chlebków czy wręcz kształt owych skrzyneczek, zaczęto więc je nazywać tak samo. Jedne z pierwszych wzmianek o składzie marcepanu można znaleźć na Sycylii za czasów panowania arabskiego, jeszcze przed 1000 rokiem naszej ery. Marcepan składał się z: posiekanych migdałów, cukru trzcinowego lub miodu oraz białek jaj kurzych.

Frutta di Martorana

Najstarsze, najsłynniejsze znane słodycze z marcepanu – Frutta di Martorana (owoce z Martorana) –...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz