Masło kontra margaryna. Zastosowanie i rola tłuszczów piekarskich

Masło i margaryna pełnią ważne funkcje technologiczne i nie mogą być zastąpione innymi substancjami. Jednak wielu praktyków na co dzień staje przed wyborem: masło czy margaryna? Jednoznaczna odpowiedź jest trudna, gdyż obydwa tłuszcze mają zarówno zalety, jak i wady.

Masło oraz margaryna są przykładami tłuszczów piekarskich. Rodzaj zastosowanego tłuszczu w technologii piekarskiej i cukierniczej ma istotny wpływ nie tylko na wartość odżywczą, właściwości prozdrowotne wyrobu, ale także na jego smakowitość. Masło i margaryna są produktami tłuszczowymi, które w odpowiednich ilościach powinny być elementem zrównoważonej diety. Tłuszcze są przede wszystkim skoncentrowanym źródłem energii niezbędnej do życia. Już 1 g tłuszczu dostarcza około 9 kcal dawki energii. Podczas gdy ta sama ilość węglowodanów oraz białka zapewnia jedynie 4 kcal energii. Tłuszcze są także nośnikiem oraz gwarantują bioprzyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Są one źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zarówno jedno- (MUFA), jak i wielonienasyconych (PUFA). Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz omega-6 pełnią liczne funkcje w organizmie człowieka. Oprócz tego są elementem strukturalnym tkanek oraz narządów. Biorą udział w syntezie płynów ustrojowych oraz hormonów. W związku z tym tłuszcze w żywieniu człowieka są niezastąpione.

warto wiedzieć

Rola masła i margaryny w produkcji piekarsko-cuki...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz