Minidesery. Małe co nieco!

Minidesery skradły serce niejednego smakosza. Ich kompozycje ułożone na słodkich bufetach uświetniają mnóstwo okolicznościowych przyjęć. Prezentujemy bogaty asortyment minideserów wraz z atrakcyjnymi pomysłami na ich udekorowanie.

Asortyment deserów obejmuje zarówno wyroby ciastkarskie, takie jak ciasta oraz torty, jak i produkty powstałe bez udziału podwyższonej temperatury, czyli galaretki, musy, lody, kremy smakowe, budynie, kisiele oraz całą gamę innych produktów powstałych dzięki pomysłowości cukiernika. Każdy deser jest inny, jednak podstawą klasyfikacji deserów może być konsystencja (stałe, płynne) lub temperatura podawania (gorące, zimne albo mrożone). Desery można także podzielić na zestalone. Czyli takie, w których poszczególne składniki desery są ze sobą luźno połączone, oraz na niezestalone – mające płynną postać. 

Płynne desery

W przypadku płynnych deserów najbardziej popularny jest kompot owocowy serwowany na ciepło, schłodzony lub z kostkami lodu. Podstawą kompotu są naturalnie owoce w postaci świeżej, mrożonej lub suszu. Kompoty można sporządzać z jednego rodzaju owoców lub z mieszanki owoców z dodatkiem cukru oraz przypraw korzennych. Kompoty podaje się najczęściej do obiadu, w szklanych dzbankach oraz wysokich ozdobnych szklankach, mniejszych literatkach lub w kompotierkach. Innym rodzajem niezestalonego deseru, czyli takiego o luźnej konsystencji. Są lubiane szczególnie latem surówki owocowe. Składające się z pokrojonych najczęściej w kostkę różnych owoców, skropionych dla zachowania naturalnej barwy sokiem z cytryny z dodatkiem kilku kropel wysokogatunkowego alkoholu oraz, w razie potrzeby, z dodatkiem odrobiny cukru pudru. Do tej grupy deserów należy także zaliczyć owoce zanurzone w bitej śmietanie lub dekorowane jej dodatkiem, roztopionej czekoladz...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz