Bagietkowa rozmaitość

W Polsce najczęściej spożywanym pieczywem pszennym są bagietki, bułki pochodzące z Francji, zwane też bułkami paryskimi lub paryżankami. Warto znać bogactwo ich rodzajów, ponieważ klienci chętnie sięgają po nowości.

Wśród popularnych gatunków pieczywa pszennego znajdują się różnego rodzaju bułki:

  • zwykłe, śniadaniowe,
  • kajzerki,
  • bagietki francuskie,
  • grahamki,
  • ciabatty,
  • rogale zwykłe i maślane,
  • chałka
  • oraz bułki maślane.

Do wypieku pieczywa pszennego stosuje się mąki z pszenicy zwyczajnej – mąkę tortową (typ 450), poznańską, wrocławską i krupczatkę (typ  500) lub mąkę luksusową (typ 550). Można też używać mąki chlebowej (typy 650 i 750), sitkowej (typ 1400), mąki graham (typ 1850) oraz mąki razowej (typ 2000). W mące pszennej zawartość glutenu jest duża. Co powoduje, że ciasto sporządzone z tej mąki szybko wyrasta i ma pulchną strukturę.

Charakterystyka bagietek

Bagietki to długie i cienkie bułki o białym, miękkim, elastycznym i nierównomiernie porowatym miąższu. Pokryte lśniącą, złotą, popękaną i chrupiącą skórką. W stosunku do popularnych bochenków pieczywa bagietka ma dużo więcej chrupiącej skórki, a dużo mniej miękiszu. Bagietki mają delikatnie wyczuwalny posmak chleba pszennego. Tradycyjne bagietki mają około metra długości, 5-6 cm szerokości i 3-4 cm grubości. Ten rodzaj pieczywa francuskiego zachowuje świeżość przez 5 godz., dlatego najlepiej zjeść je zaraz po upieczeniu, bowiem struktura ciasta po kilku godzinach traci lekkość, co nie oznacza jednak gorszego smaku.

Wypiekanie tradycyjnych bagietek

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz