Sweettargi już 18-20 marca 2023 r. w Katowicach
11. Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie – Sweettargi 2023 wracają w wielkim stylu. Wśród imprez towarzyszących II Mistrzostwa Polski na Pralinę, gorące debaty oraz Strefa Rzemieślnika.
Po długiej przerwie wracają najsłodsze targi na południu Polski. 18-20 marca br. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach zapachnie świeżym chlebem na zakwasie, kawą, a także czekoladą. Wracają Sweettargi, a wraz z nimi wystawcy z branży piekarsko-cukierniczo-lodziarskiej, a także ciekawy program, dla którego warto być na tym wydarzeniu.
Strefa Rzemieślnika
Przez trzy dni trwania imprezy w Strefie Rzemieślnika będą odbywać się pokazy pieczenia chleba, a także produktów półcukierniczych na zakwasie prowadzone przez przedstawicieli stowarzyszenia Rzemieślnik. Wystąpią m.in. Szymon Sapieha, Maciej Majzon-Wójtowicz, Krzysztof Wysłucha, a także Mateusz Szymura. Jak prowadzić zakwas? Które bochenki warto wprowadzić do oferty? Od czego zacząć przygodę z croissantami? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie ukryte między smakowitymi wypiekami!
Mistrzostwa Polski na Pralinę
19 marca do walki o tytuł mistrza czekoladowych słodkości staną uczestnicy II edycji Mistrzostwa Polski na Pralinę. Tym razem będą musieli stworzyć czekoladki inspirowane polskimi smakami. Jury przewodzi największy znawca i mistrz czekolady w Polsce – Michał Iwaniuk. Oprócz tego ciekawe prelekcje i pokazy poprowadzą goście specjalni: youtuberka, autorka publikacji i trener kulinarny – Agnieszka Jasińska (Kulinarne Nawigacje) zaprezentuje specjały w stylu zero waste, wege i opowie o kulinarnych trendach na rok 2023. Fotografka i stylistka żywności Kasia Fiszer (Food&Light) zdradzi triki stosowane w fotografii kulinarnej, a Łukasz Jasiński zapewni dawkę adrenaliny i ekscytacji przy prelekcji, a także degustacji ciastek z udziałem… owadów. Natomiast właścicielka kultowej cukierni butikowej Sylwia Grodzka-Haba (Pani Foremka) opowie o tym, jak budować markę osobistą i o roli ciastka jako nośnika dobrych emocji.
Przyjdź – zainspiruj się, wymień się doświadczeniem, spotkaj się z branżą, poznaj trendy i uczyń ten rok jeszcze słodszym!
Warto wiedzieć
Festiwal Kawy
W programie także aromatyczny Festiwal Kawy, na którym swój udział zapowiedziały najlepsze palarnie, znane kawiarnie oraz niesamowici bariści. W trakcie zwiedzania targów warto posłuchać toczących się debat dotyczących najważniejszych spraw. Przyszłości branży, a także umiejętnego zarządzania firmą w czasach kryzysu i inflacji.
Więcej informacji: www.sweettargi.fairexpo.pl.
Może Cię także zainteresować: Znaczenie targów dla branży HoReCa