Occhi di Santa Lucia (Oczy Świętej Łucji)
Zachęcamy do wykonania Occhi di Santa Lucia według receptury Nica Carlucciego. Są to ciastka pochodzące z Puglii, które przygotowuje się podczas świąt wielkanocnych. Koszt wypieków ciastek jest niski, a do tego są one łatwe w przygotowaniu.

receptura
Occhi di Santa Lucia (Oczy Świętej Łucji) – ciastka pochądzące z Puglii
Oczy Świętej Łucji są ciastkami pochodzącymi z tradycji Puglii. Przygotowywanymi z okazji święta Łucji, czyli 13 grudnia, ale także w okolicach Wielkiej Nocy. Chodzi o talarki przygotowane z prostych produktów – mąki, oleju i wina. Pokryte są glazurą cukrową, określaną w dialekcie jako sclepp o giuleppe. Jest to napój lub syrop na bazie wody, cukru i gotowanych owoców. Zakres tego pojęcia rozszerzono na zidentyfikowanie czegoś bardzo słodkiego. Wiele historii opowiada o początkach tego deseru, ale wszystkie kończą się na atrybucie, który należy do świętej Łucji – obrończyni oczu, niewidomych, okulistów, kamieniarzy. W różnych rejonach Puglii można spotkać też te ciastka w formie podkowy, która jest aromatyzowana ziarnami anyżu, likierem anyżowym lub glazurą z sokiem z cytryny.
Trudność: średnia
Przygotowanie receptury: około 1 godziny
Czas wypieku: około 20-25 minut
Porcji: około 65 kawałków
Koszt: niski
Narzędzia:
- 4 blachy perforowane z dziurkami 0,5,
- blachy domowe pokryte papierem piekarskim,
- radełko okrągłe,
- pojemniki z miarką,
- wałek (wałkownica),
- folia spożywcza,
- kratka metalowa,
- płyta indukcyjna z patelnią,
- planetarka,
- waga, łyżka, miseczka, pojemniki różnych rozmiarów na surowce, sitko
Składniki
1 kg mąki 180W
250 g wina białego wytrawnego (25% ciężaru mąki)
250 g oleju extra vergine z oliwek (25% ciężaru mąki)
10 g drobnej soli morskiej
Glazura (sclepp lub giuleppe)
600 g cukru pudru
96 g wrzącej wody (16% ciężaru cukru pudru)
Sposób przygotowania
Rozpocząć mieszanie składników ciasta w planetarce z hakiem przez około 10-13 minut na pierwszym biegu lub na umiarkowanej szybkości obrotów do czasu, aż ciasto będzie gładkie, jednorodne, ciągnące się. Jeśli ciasto będzie wyrabiane ręcznie, stosować tę sama procedurę. Wydłużą się tylko czasy obróbki. Następnie zawinąć otrzymane ciasto w folię spożywczą i pozostawić do spoczynku na blacie stołu lub na stolnicy na co najmniej pół godziny w temperaturze pokojowej. Po odpoczynku rozwałkować ciasto wałkiem i podzielić na około 15-gramowe kawałki za pomocą skrobaczki lub radełka okrągłego. Z każdego kawałka uformować podłużny pasek o długości około 5 cm i sukcesywnie spajać dwa przeciwległe końce, formując w ten sposób talarki. Potem wyłożyć je na płytę przykrytą papierem piekarskim lub na blachę perforowaną. Wypiekać w piecu statycznym, uprzednio podgrzanym do 180°C, przez około 20-25 minut, po czym wyjąć z pieca i pozostawić do ochłodzenia.
Glazura
Włożyć do miseczki cukier puder i dodać prawie wrzącą wodę. Następnie wymieszać za pomocą łyżki, aż do uzyskania gładkiej, kremowej masy, bez grudek. Potem talarki maczać w glazurze cukrowej, pomagając sobie sitkiem z jak najszerszymi dziurkami. Odcedzić talarki z nadmiaru glazury i umieścić je na kratce metalowej, żeby nadmiar glazury spłynął na dół.
Uwaga:
Oczy Świętej Łucji przechowuje się przez 4-5 dni w zamkniętym, hermetycznym pudełku (w temperaturze pokojowej lub w szklanej puszce).
Może Cię zainteresować również: Biscotti al cocco