Luksusowe wyroby cukiernicze w warszawskiej cukierni Odette
Słodki duet z Odette, czyli Katarzyna Zieniewicz i Krzysztof Rabek, opowiadają, skąd czerpią inspiracje do tworzenia tak luksusowych wyrobów cukierniczych oraz zdradzają, jakich używają surowców.
Odette to warszawska cukiernia założona w 2014 roku przez Katarzynę Zieniewicz i Krzysztofa Rabka, oferująca luksusowe wyroby cukiernicze: ciastka petit gateaux, torty, praliny, makaroniki, eklery, ptysie, konfekcję oraz wysokogatunkowe herbaty marki Blanca Tea. Koncept łączy pracownię cukierniczą przy ulicy Górskiego 6 oraz herbaciarnię Odette Tea Room przy ulicy Twardej 4, w Warszawie.
Odette jest warszawską cukiernią, którą pokochały setki „słodyczożerców”. Proszę opowiedzieć historię jej powstania.
Pomysł na Odette powstał bardzo spontanicznie tuż po naszej przeprowadzce do Warszawy. Po latach spędzonych w Anglii, a potem w Poznaniu postanowiliśmy przeprowadzić się do Warszawy i tu zaskoczył nas brak cukierni haute patisserie. Rynek restauracyjny bardzo się rozwinął, jednak cukierniczo było tak jakbyśmy zatrzymali się w latach 80. Źle wyeksponowane produkty z marnych składników, brak pomysłu na design. Stwierdziliśmy, że mamy pomysł, siłę, wiedzę i możliwości finansowe, aby stworzyć coś nowego. Z racji tego, że oboje jesteśmy bardzo kreatywni i zadaniowi, nie trwało długo zanim stworzyliśmy biznesplan (było to w sierpniu 2014 r.), wynajęliśmy lokal (w listopadzie 2014 r.) i w lutym 2015 r. otworzyliśmy pierwszy lokal połączony z pracownią.
Skąd pochodzi nazwa cukierni?
Długo zastawialiśmy się nad nazwą, która miała być krótka, w miarę prosta do wymówienia i delikatnie nawiązująca do Francji, kraju którego cukiernictwo jest dla nas wielką insp...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych