Luksusowe wyroby cukiernicze w warszawskiej cukierni Odette

Słodki duet z Odette, czyli Katarzyna Zieniewicz i Krzysztof Rabek, opowiadają, skąd czerpią inspiracje do tworzenia tak luksusowych wyrobów cukierniczych oraz zdradzają, jakich używają surowców.

Odette to warszawska cukiernia założona w 2014 roku przez Katarzynę Zieniewicz i Krzysztofa Rabka, oferująca luksusowe wyroby cukiernicze: ciastka petit gateaux, torty, praliny, makaroniki, eklery, ptysie, konfekcję oraz wysokogatunkowe herbaty marki Blanca Tea. Koncept łączy pracownię cukierniczą przy ulicy Górskiego 6 oraz herbaciarnię Odette Tea Room przy ulicy Twardej 4, w Warszawie.

Odette jest warszawską cukiernią, którą pokochały setki „słodyczożerców”. Proszę opowiedzieć historię jej powstania.

Pomysł na Odette powstał bardzo spontanicznie tuż po naszej przeprowadzce do Warszawy. Po latach spędzonych w Anglii, a potem w Poznaniu postanowiliśmy przeprowadzić się do Warszawy i tu zaskoczył nas brak cukierni haute patisserie. Rynek restauracyjny bardzo się rozwinął, jednak cukierniczo było tak jakbyśmy zatrzymali się w latach 80. Źle wyeksponowane produkty z marnych składników, brak pomysłu na design. Stwierdziliśmy, że mamy pomysł, siłę, wiedzę i możliwości finansowe, aby stworzyć coś nowego. Z racji tego, że oboje jesteśmy bardzo kreatywni i zadaniowi, nie trwało długo zanim stworzyliśmy biznesplan (było to w sierpniu 2014 r.), wynajęliśmy lokal (w listopadzie 2014 r.) i w lutym 2015 r. otworzyliśmy pierwszy lokal połączony z pracownią.

Skąd pochodzi nazwa cukierni?

Długo zastawialiśmy się nad nazwą, która miała być krótka, w miarę prosta do wymówienia i delikatnie nawiązująca do Francji, kraju którego cukiernictwo jest dla nas wielką inspiracją. Odette wydała nam się najbardziej atrakcyjna. Być może rozczaruje co poniektórych, ale to nie jest imię babci lub cioci, które prowadziły cukiernie w Paryżu.

Co można znaleźć w ofercie Odette? Jakie wyroby cukiernicze cieszą się szczególnym zainteresowaniem wśród klientów?

Nasze produkty dzielimy na dwie kategorie: świeże i konfekcyjne. W ofercie produktów świeżych mamy: desery (monoporcje), torty, tarty, makaroniki. W ofercie produktów konfekcyjnych: tabliczki czekoladowe, praliny, marmolady, kremy czekoladowe i orzechowe. Wprowadziliśmy również w tym roku do oferty lody. Lody sprzedajemy tradycyjnie na gałki, ale również w opakowaniach take away.

Czy jest to stałe menu, czy raczej często je modyfikujecie?

Część produktów mamy w stałej ofercie, część pojawia się sezonowo. Latem dominują desery i tarty z owocami, jesienią − smaki orzechowe, a zimą − cytrusy.

Czy alergicy również znajdą coś dla siebie wśród Państwa słodkości?

Większość naszych produktów ma w składzie migdały lub orzechy, ale nie zapomnieliśmy o alergikach i oni też znajdą coś dla siebie. Mamy także w sprzedaży desery i torty, które nie zawierają mąki pszennej. Pamiętać należy tylko, że wszystkie nasze produkty powstają w jednej pracowni, gdzie mąka pszenna, sezam, orzechy arachidowe są w codziennym użyciu.

Skąd czerpane są pomysły na asortyment cukierni?

Wychodzimy z założenia, że wszystko zostało już wymyślone i teraz pozostaje nam tylko udoskonalać lub tworzyć „wariacje” na dany temat. Desery, torty i pozostałe produkty muszą jednak pozostać w zgodzie z naszym poczuciem estetyki. Nie lubimy przekombinowanych połączeń i nadmiernych dekoracji. Less is more – to dewiza, jaką kierujemy się przy tworzeniu deserów.

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz