Luksusowe wyroby cukiernicze w warszawskiej cukierni Odette

Słodki duet z Odette, czyli Katarzyna Zieniewicz i Krzysztof Rabek, opowiadają, skąd czerpią inspiracje do tworzenia tak luksusowych wyrobów cukierniczych oraz zdradzają, jakich używają surowców.

Odette to warszawska cukiernia założona w 2014 roku przez Katarzynę Zieniewicz i Krzysztofa Rabka, oferująca luksusowe wyroby cukiernicze: ciastka petit gateaux, torty, praliny, makaroniki, eklery, ptysie, konfekcję oraz wysokogatunkowe herbaty marki Blanca Tea. Koncept łączy pracownię cukierniczą przy ulicy Górskiego 6 oraz herbaciarnię Odette Tea Room przy ulicy Twardej 4, w Warszawie.

Odette jest warszawską cukiernią, którą pokochały setki „słodyczożerców”. Proszę opowiedzieć historię jej powstania.

Pomysł na Odette powstał bardzo spontanicznie tuż po naszej przeprowadzce do Warszawy. Po latach spędzonych w Anglii, a potem w Poznaniu postanowiliśmy przeprowadzić się do Warszawy i tu zaskoczył nas brak cukierni haute patisserie. Rynek restauracyjny bardzo się rozwinął, jednak cukierniczo było tak jakbyśmy zatrzymali się w latach 80. Źle wyeksponowane produkty z marnych składników, brak pomysłu na design. Stwierdziliśmy, że mamy pomysł, siłę, wiedzę i możliwości finansowe, aby stworzyć coś nowego. Z racji tego, że oboje jesteśmy bardzo kreatywni i zadaniowi, nie trwało długo zanim stworzyliśmy biznesplan (było to w sierpniu 2014 r.), wynajęliśmy lokal (w listopadzie 2014 r.) i w lutym 2015 r. otworzyliśmy pierwszy lokal połączony z pracownią.

Skąd pochodzi nazwa cukierni?

Długo zastawialiśmy się nad nazwą, która miała być krótka, w miarę prosta do wymówienia i delikatnie nawiązująca do Francji, kraju którego cukiernictwo jest dla nas wielką insp...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz