Oryginalny tort ślubny z użyciem papieru waflowego
Uroczystość ślubna jest wyjątkowym wydarzeniem, a tort stanowi na nim „wisienkę”. Przedstawiamy krok po kroku, jak wykonać oryginalny tort ślubny z użyciem papieru waflowego.

NARZĘDZIA
- dwa wymiarowe dziurkacze o średnicy 3 i 5 cm,
- nożyczki,
- pędzelek,
- wałek,
- skalpel,
- packa
SKŁADNIKI
- papier waflowy o grubości 0,27 mm,
- masa cukrowa biała,
- wódka,
- czekolada biała
Krok 1
Aby przygotować ślubny tort piętrowy, potrzebujemy optymalnie trzech biszkoptów przełożonych kremami. W tutorialu wykorzystamy bryły o takich wymiarach, aby nasz tort pięknie prezentował się wizualnie. Zależy nam na tym, aby każda bryła po przełożeniu była tej samej wysokości. Zaczynamy od dolnego piętra. Bryła pierwsza – 20/15, druga – 15/15, trzecia – 10/15.

Krok 2
Koniecznym elementem przy przygotowaniu tortu jest obłożenie go masą cukrową. Możemy przygotować inną strukturę tynku, jak ganache, tynk maślany czy zamsz. Potrzebne nam będą: masa cukrowa biała, wałek, nożyk, packa.

Krok 3
Trzy bryły o tej samej wysokości obkładamy masą cukrową i przygotowujemy do złożenia w całość. Pamiętajmy o wspornikach pod dolne i środkowe piętro.

Krok 4
Kiedy chcemy, aby nasze bryły wyglądały efektownie, możemy popracować nad kantami. Ostrzejszy kant możemy uzyskać przy pomocy dwóch pacek cukierniczych.
