Oszczędności wody i energii

Aby uzyskać efekt oszczędności, często na początku wiąże się to z dużymi kosztami. Przybliżamy, jak wygląda optymalizacja użycia wody i energii w branży spożywczej.

Koszty wody oraz energii elektrycznej rosną z roku na rok na całym świecie. W Polsce wyciszenie programu poszukiwań gazu łupkowego oraz poważne ograniczenie rozwoju pozyskiwania energii ze źródeł alternatywnych skazują nas na korzystanie z relatywnie drogiej energii pochodzącej ze spalania węgla kamiennego. Coraz bardziej dramatyczne jest rosnące zjawisko suszy w centralnej Polsce, coraz mniejsze oszczędności w zakresie branży spożywczej. Nagle okazało się, że mamy jedne z najwyższych w Europie cen energii oraz wody.

Tym bardziej rośnie znaczenie oszczędnego zużycia energii i wody w zakładach słodkiego sektora, które z reguły nie należą do potentatów finansowych. Bez energii i wody żaden chleb ani ciastko nie powstaną. Sytuację komplikuje postępujący kryzys ekologiczny. Wprowadza się coraz większe obostrzenia w zakresie oszczędności poboru mediów, jak i zanieczyszczenia środowiska naturalnego wynikającego z działalności produkcyjnej. Ostatnim przykładem są unijne zalecenia wymiany gazów chłodniczych. Gdzie zatem szukać oszczędności w branży spożywczej?

4 zasady optymalizacji użycia

W przeciwieństwie do zakładów ze stażem, z nowymi zakładami sprawa oszczędności jest znacznie prostsza. Optymalizację zużycia można osiągnąć, posługując się czterema poniższymi zasadami. Z pewnością, należy dokonać prawidłowego wyboru źródła energii. Ze względów praktycznych już przedtem wyeliminowano węgiel do opalania pieców. Teraz ze względów ekologicznych kończy się era używania pieców opalanych drewnem. Są urządzenia zasilane wyłącznie na prąd elektryczny, ale są także zasilane...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz