Wykorzystanie otrąb w piekarstwie

Otręby bogate w: błonnik pokarmowy, białko, składniki mineralne i witaminy, stanowią nie tylko wartościowy surowiec dla przemysłu piekarskiego, umożliwiają także wyprodukowanie nowych rodzajów pieczywa. Przybliżamy otręby w piekarstwie.

Otręby stanowią produkt uzyskany w procesie przemiału oczyszczonych ziaren zbóż, głównie pszenicy, żyta i owsa, ale również: orkiszu, jęczmienia, gryki i ryżu. Zawierają zewnętrzne części ziarna, głównie okrywę owocowo-nasienną z przylegającą niewielką ilością bielma. Jak wykorzystuje się otręby w piekarstwie?

Rodzaje otrąb

Biorąc pod uwagę surowiec, z którego wytwarza się otręby, można wyróżnić: otręby owsiane, żytnie, pszenne, gryczane, orkiszowe oraz ryżowe.

Otręby pszenne i orkiszowe

Najpopularniejsze otręby pszenne uzyskuje się w początkowej fazie procesu przetwarzania oczyszczonych ziaren pszenicy na mąkę. Przed mieleniem ziarna muszą być odpowiednio nawilżone, co ułatwia usuwanie zewnętrznej, twardej okrywy owocowo-nasiennej. Również z orkiszu, będącego odmianą pszenicy, produkuje się otręby.

Otręby żytnie

W trakcie przemiału ziaren żyta powstają otręby żytnie. Składają się z warstw ziarna, znajdujących się bezpośrednio pod łuską.

Otręby owsiane i gryczane

Otręby owsiane to część zewnętrzna ziaren, pozostała podczas przemiału owsa na kaszę. Przypominają one płatki owsiane. W czasie przemiału gryki na kaszę pozostają zewnętrzne osłonki ziaren, nazywane otrębami gryczanymi. Smakiem przypominają ...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz