Owoce w żelu, nadzienia i przetwory owocowe w ciastkarni

W cukiernictwie wykorzystuje się szeroki asortyment przetworów z owoców. Pozwala to na produkcję określonych wyrobów niezależnie od pory roku, a także usprawnia proces technologiczny, gdyż niektóre półprodukty owocowe i warzywne wymagają dużego nakładu pracy.

Owoce mają duże znaczenie w żywieniu, ponieważ obok warzyw stanowią główne źródło witamin. Zwłaszcza witaminy C, składników mineralnych, cukrów, kwasów organicznych, błonnika i pektyn. W produkcji ciastkarskiej zastosowanie owoców w wyrobach pozwala:

  • podnieść walory smakowe, a także zapachowe;
  • zwiększyć wartość odżywczą ciast i ciastek;
  • obniżyć wartość energetyczną wyrobów ciastkarskich, pod warunkiem, że do owoców nie dodaje się dużej ilości cukru;
  • poszerzyć i uatrakcyjnić asortyment wyrobów;
  • zapewnić estetyczny wygląd wyrobom ciastkarskim.

Przetwory owocowe

Przetwory owocowe używane w produkcji to:

  • owoce mrożone,
  • owoce pasteryzowane,
  • pulpy owocowe,
  • przeciery owocowe,
  • wsady owocowe,
  • soki owocowe zagęszczone,
  • marmolady,
  • dżemy i konfitury,
  • owoce w żelu: termostabilne (frużeliny) i do dekoracji,
  • owoce kandyzowane
  • jabłka prażone.

Producenci produktów owocowych szczególną uwagę zwracają na współpracę z cukiernikami. Ich doświadczenie w połączeniu z kreatywnością, a także wiedzą kadry pozwala stworzyć produkty, bez których trudno wyobrazić sobie pracę w cukierni. Oferta przeznaczona dla odbiorcy przemysłowego wymaga indywidualnego podejścia, a także bezpośredniego kontaktu. Wiedza technologów, ich praktyka, a także głębokie zaangażowanie pozwala...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz