Pane ai cereali „LaRicca”
Dziesięć tysięcy lat temu ludzie podróżujący w karawanach, aby przetrwać, wykorzystywali zarodki ziaren, z których otrzymywali mąkę. Po wymieszaniu mąki z wodą otrzymane ciasto wypiekali na gorących kamieniach. Tak właśnie powstał pierwszy chleb. Z biegiem lat przestano używać zarodków na rzecz samych ziaren.
Wytwarzanie chleba stało się sztuką, w której zawarta jest magia cywilizacji. Pieczywo na ziarnach jest produktem drożdżowym, które daje wielką satysfakcję już z powodu samego zapachu podczas wypieku. Jest doskonałe na śniadanie, zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Wyjątkowość tego pieczywa zależy od mąki, która dzięki składnikom bogatym w zboża, ziarna (sezamu, żyta, owsa, amarantusa, żyta, qunoi itd.) jest źródłem błonnika. Generuje produkt szczególny, o wysokiej zawartości błonnika, atrakcyjnym wyglądzie – lepszym od klasycznego pieczywa.
receptura
Pane ai cereali „LaRicca”
Temperatura pracowni: 34,9°C i wilgotność
względna 49%
Całkowity czas wykonania: około 3 godziny
Temperatura kotła: 34,6°C
Waga przed wypiekiem: około 500 g
Porcje: 7 kawałków
Narzędzia: miesiarka spiralna lub planetarka
z hakiem, waga, pojemnik z miarką, ściereczka do przykrycia, tarka
metalowa, perforowane blachy do wypieku wyłożone papierem do
pie...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych