PanzerBoo Panzerotti z mąką bambusową i wodą morską
Zachęcamy do przygotowania receptury Nico Carlucciego na jego autorskie PanzerBoo – panzerotti z mąką bambusową i wodą morską. Sposób przygotowania jest prosty, a koszt składników niski.
Smażone lub pieczone panzerotti, nazywane również calzoni, są typowe w kuchni pulijskiej. Są to półksiężyce z ciasta drożdżowego, bardzo podobnego do ciasta na pizzę, wypełnione mozzarellą i pomidorami. Można ten przysmak kupić bezpośrednio w wielu przydrożnych smażalniach. Panzerotto smażone lub z pieca jest smaczną przekąską typu street food, dobrą o każdej porze, mogącą również zastąpić posiłek. W Puglii są produktem idealnym na spotkania rodzinne czy z przyjaciółmi, a także na wszelkie święta. Można je nadziewać dowolnie, zgodnie ze swoim gustem.
Składniki PanzerBoo
Zdecydowałem nazwać je PanzerBoo. Do zrealizowania ich użyłem, oprócz klasycznej mąki z miękkiej pszenicy, mączki bambusowej z Italboo, wykonanej z liści bambusa odmiany SASA. Liście bambusa są ubogie w kalorie, posiadają wysoką ilość błonnika i są bogate w wiele składników odżywczych. Podstawowe składniki odżywcze to białka, węglowodany, aminokwasy, minerały, tłuszcze, cukry, błonnik i sole nieorganiczne. Liście odmiany SASA posiadają bardzo dobry profil mineralny, który składa się głównie z dobrych ilości potasu, wapnia, manganu, cynku, chromu, miedzi, żelaza i w mniejszym stopniu fosforu oraz selenu.
Czytaj również: Zuppa inglese. Włoski pijany deser
Liście bambusowe są doskonałym źródłem tiaminy, niacyny, witaminy A, B6 i E. Bambus posiada dobre ilości protein (2,65 g/100 g produktu). Aminokwasy to głównie tyrozyna (57-67%). Bambus jest ubogi w lipidy (2,46 g/100 g), ale jednocześnie zawiera różne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Także zawartość cukrów jest relatywnie niska w porównaniu z innymi roślinami (2,5%). Zawartość wody wynosi około 90% wagi. Liście bambusa posiadają optymalne właściwości odżywcze, które mogą sprzyjać zdrowiu konsumentów, ponieważ zawierają fitosterole, grupę steroli roślinnych i błonnik (608 g/100 g produktu świeżego), w stopniu pozwalającym obniżyć poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu bambus jest pokarmem nutraceutycznym. Na koniec ma bardzo wysoką zawartość celulozy, co sprawia, że liście bambusa są chrupkie i słodkie. Dlatego są wyjątkowo smacznym pożywieniem.
Nawodnienie masy
Do nawodnienia masy wybrałem wodę morską, stosowaną jako substytut soli kuchennej. Woda morska jest oczyszczana i mikrobiologicznie czysta, tak by nadawała się do spożycia. Została opatentowana przez Steralmar z Bisceglie z procesem produkcji wolnym od chemii. Pozwala to na użycie jej w każdym procesie w kuchni, do otrzymania potraw charakteryzujących się naturalnym smakiem, a także optymalnym profilem odżywczym dzięki obecności ponad 92 soli mineralnych i pierwiastków śladowych (jak wapń, potas, magnes, fluor, jod i selen). Charakteryzuje ją również niska zawartość sodu, jaką od lat rekomendują światowe organizacje zdrowia i ministerstwo zdrowia.
Riservadimare®, w odróżnieniu od soli kuchennej, nie zawiera substancji chemicznych dodanych, takich jak wybielacze i środki przeciwzbrylające, a każdy jej składnik jest naturalny i nie jest wynikiem syntezy (jaka zachodzi w przypadku jodu w soli jodowanej). Dzięki temu jest doskonała dla każdego schematu żywieniowego, łącznie z dietami biologicznymi i wegańskimi. Wprowadzenie wody morskiej do kuchni ma różne zalety. Ponieważ przemysłowe procesy produkcji i rafinacji żywności często pozbawiają ją podstawowych substancji. Takich jak pierwiastki śladowe niezbędne w wielu reakcjach enzymatycznych w naszym organizmie. Woda morska sprowadza nas z powrotem do bardziej naturalnego smaku, ponieważ dzięki zrównoważonemu zasoleniu nie pokrywa smaku użytych surowców i zapewnia pełniejsze doznania sensoryczne.