Od zwycięzcy do jurora. Paweł Salamon przewodniczącym jury Kulinarnego Pucharu Polski

Paweł Salamon zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski z roku 2016 będzie przewodniczył jury tegorocznej, 20. edycji tego konkursu. Czego będzie oczekiwał od zawodników?

Paweł Salamon pochodzi z Gorzowa Wlkp. Ukończył tam szkołę gastronomiczną. Pierwsze kroki w zawodzie kucharza stawiał w restauracji Don Vittorio. Pracował też w Pałacu Wiejce. Przez kilka lat był szefem kuchni w Smolarnia Hotel & Restaurants. Obecnie pełni tę funkcję w Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort. 

Wielokrotnie nagradzany

Niemalże od początku swojej kariery zawodowej zdobywał laury na konkursach kulinarnych. Zajął m.in. pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym „Owoce morza” w Bydgoszczy, drugie w Mistrzostwach Polski z potraw z Dorsza w Gdyni. W 2002 r. wraz z reprezentacją Polski rywalizował podczas targów GASTE w Lipsku, gdzie zdobył brązowy medal w konkursie kulinarnym.

Czterokrotnie otrzymał prestiżowe wyróżnienie w międzynarodowym kulinarnym Żółtym przewodniku Gault & Millau, dwukrotne uczestniczył w Goût de France.

W 2016 r. wywalczył tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku – Konkursie Kulinarnym im. Rafała Jelewskiego. To zwycięstwo dało mu nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski, który zdobył wraz z uczniem Maciejem Pisarkiem. Broniąc tytułu rok później, drużyna zajęła drugie miejsce.

Edukacja młodych kucharzy

Paweł Salamon zajmuje się również edukacją młodych pokoleń kucharzy. Jest nauczycielem przedmiotów zawodowych w ZSG Gastronomik w Gorzowie Wlkp. Swoich podopiecznych przygotowywał do kilkunastu konkursów kulinarnych w kraju. Szkoli też kucharzy w ramach zajęć w Ashanti Łódź . W roku 2016 został powołany przez Ministra Edukacji Narodowej do ścisłego grona ekspertów w rozwoju systemu edukacji zawodowej przez najbliższe lata.

Jest także doświadczonym sędzią, w czerwcu był m.in. sędzią technicznym podczas konkursu Wielkopolskiego Kucharza Roku, czyli jednego z konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski.

Może Cię także zainteresować: Woda na przystawkę, ziemia jako danie główne i powietrze na deser. Kulinarny Puchar Polski idzie na żywioł

Galeria

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz