Piece bez tajemnic
Prosty w obsłudze, ergonomiczny, niezawodny technicznie, zdolny do zabezpieczenia powtarzalnej, wysokiej jakości wypieków i energooszczędny – taki powinien być piec. Przypominamy, co warto wziąć pod uwagę przy jego zakupie.
Wymogi co do pieca zależą nie tylko od kwalifikacji personelu, ale także od: asortymentu produkcji, wielkości sprzedaży, przyjętej technologii produkcji, ceny nośników energii oraz systemu transportu do punktów sprzedaży, a także od przyzwyczajeń w pracy. Wybór pieca odnosi się do różnic w procesie technologii produkcji (przede wszystkim w zakresie umiejscowienia procesu właściwego garowania i jego czasu: tradycyjnego, przerywanego lub odłożonego). Istotnymi wyznacznikami są także przyjęty system chłodzenia lub mrożenia ciasta oraz miejsce odpieku w piekarni czy w sklepie. Piekarz ma do wyboru piece: obrotowy półkowy, sklepowy, tunelowy, kombinowany o różnej wydajności. Są piece: cukiernicze, piekarnicze, do pieczenia pizzy, półkowe, obrotowe, tunelowe, a także sklepowe. Piec musi spełnić indywidualne potrzeby piekarza.
Obsługa pieców sklepowych
Prostota obsługi wymagana jest przede wszystkim w piecach sklepowych, ponieważ są obsługiwane nie przez piekarzy, ale przez ekspedientki. W sklepach zazwyczaj dokonuje się tylko odpieku. Uznani projektanci sklepów piekarniczych postulują, by piec usytuować w centralnym miejscu sklepu według zasady: uczyńcie z wypieku dla waszych klientów wydarzenie! Konstruktorzy pieców sklepowych dążą do jak największej widoczności odpiekanego pieczywa poprzez: panoramiczne, niezaparowujące się szyby, odpowiednie podświetlenie komór wypiekowych (najczęściej halogenowe), atrakcyjny design, a także maksymalną łatwość czyszczenia. W sklepach zazwyczaj jest ciasno, więc niektóre piece mają drzwiczki do komory, które przy otw...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych