Piekarskie wyroby zaplatane

Przybliżamy receptury na piekarskie wyroby zaplatane – ciasta „słodkie” i „niesłodzone”. Autor ma nadzieję, że ułatwią one podjęcie decyzji o rozpoczęciu produkcji ozdobnych wyrobów zaplatanych, które pozwolą na zwiększenie popytu na pieczywo, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży.

Piekarskie wyroby zaplataneSerce walentynkowe; rys. z archiwum autora

Receptura

Piekarskie wyroby zaplatane

Ciasta „słodkie” – półcukiernicze (receptura na 100 części mąki)

10-15 części cukru,
6-12 części tłuszczu,
5-8 części drożdży,
1,5-2 części soli,
0-10 części jajek
0-4 części polepszacza zawierającego słód i lecytynę,
35-45 części wody lub mleka.

Do plecionek wystawowych stosuje się ciasta ubogie o zmniejszonej ilości drożdży, których zawartość redukuje się o 1-3 części w stosunku do receptury podstawowej, a ilość cukru i tłuszczu o 4-5 części. Jaja w zasadzie eliminuje się z receptury lub znacznie zmniejsza ich udział.

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz