Pinokio. Niezwykłe dzieło Franceski Speranzy

Podczas targów Expo Sweet w Warszawie w konkursie dekoratorstwa cukierniczego wzięła udział Francesca Speranza. Uznaliśmy, że jej praca jest tak ciekawa, że zasługuje na odrębne potraktowanie. Oto, co na jej temat Joannie Ejsmont opowiedziała jej autorka.

Dlaczego zdecydowałaś się na Pinokia?

Pinokio to włoska bajka przetłumaczona najwięcej razy na świecie, autorstwa Carlo Lorenzini, zwanego Collodi. To było doskonałe połączenie, by zaprezentować moje miejsce pochodzenia, czyli Toskanię, i moją włoską narodowość. Idea zrodziła się z nieustającego konfliktu między dobrem a złem. Ciała w drewnie, kiełkowania z twardości, perfekcyjnej geometrii konstrukcji. Narracji i dialogu, a także wszystkiego, co sprawia, że przygody Pinokia to dzieło toskańskiej/włoskiej literatury.

Czytaj również: Susanna Izzetdinova. Tatarska moc kobieca

Dlaczego zrobiłaś taką konstrukcję?

By przedstawić to dzieło przesiąknięte postaciami, które reprezentują ludzkie aspekty codzienności, potrzeba było użyć mocnego akcentu emocjonalnego.

warto wiedzieć

Osiągnięcia Franceski Speranzy

Oprócz wygranych w prestiżowych konkursach w Gioviazzo oraz w Rimini Francesca Speranza ma na swoim koncie jeszcze:

  • wygraną na festiwalu dekoracji Modecora w 2014 roku,
  • nagrodę krytyki w Pucharze Włoch w Cukiernictwie Artystycznym w 2015 roku w Rimini (rok później zajęła w klasyfikacji ogólnej drugie miejsce)
  • oraz złoty i srebrny medal w zakresie dekoracji ciast bożonarodzeniowych na konkursie w Birmingham.

Pracuje jako instruktorka na szkoleniach dekoratorskich oraz konsultantka i technolog na pokazach firm związanych z sektorem dekoracji cukierniczych.

Objaśnij niektóre detale swojej pracy – jak je zrobiłaś i dlaczego akurat w taki sposób je sobie wymyśliłaś?

Praca rozpoczyna się od mamuciej podstawy w jednym kawałku na prostokącie 65 na 123 cm, na której tomy książek wyrzeźbione ręcznie z jednego bloku są pomalowane przy pomocy aerografu i postarzone kawą. Tytuły przetłumaczone w każdym języku są zrealizowane przez moją firmę DIMA™.

Siedzący na woluminach głos sumienia w postaci Gadającego Świerszcza obserwuje wielki pień drzewa. Zrobiony z hostii, a także masy cukrowej, z którego sprawne ręce Gepetto (umieszczony powyżej, zrobiony z płasko wyrzeźbionej formy z cukru, z włosami z nitek soi), nadają kształt wymarzonej twarzy pajaca z czekolady i ryżu preparowanego. Tło częściowo błękitne, częściowo ciemne. Na bazie kolorów z masła kakaowego, otula ich burzą niuansów fal i kropli z lukru, aż Gepetto kończy w szczękach rekina.

Jednak ten łobuz, rozpieszczony i nieposłuszny Pinokio, daje się nabrać przez Kota i Wilka. Namalowanych spożywczą akwarelą, tracąc w ten sposób kontakt z dobrem i wpadając w ręce Ogniojada. Zręczny lalkarz, który pogrywa nim i trzyma jego cienkie kończyny przy pomocy sznurków, zrobionych z nitek sojowych. Wszystkie wewnętrzne struktury skonstruowane są z kawałka masy cukrowej. Metamorfoza pajaca z drewna w prawdziwego chłopca jest prawdziwym dojrzewaniem zwykłego dziecka, nawykłego do wielu niegodziwości. W młodzieńca z przyszłością przed sobą, i tym zajmie się słodka Dobra Wróżka ze swoją magią.

Co i komu chciałaś przekazać swoim Pinokio?

Raczej bardziej niż o przekaz chodziło o refleksję. Dzięki której zrodziło się dzieło, tę, którą mają bajki, marzenia o lepszym świecie. Jesteśmy znieczuleni przez rzeczywistość, która często się nam nie podoba, aby nie czuć więcej, jeśli te uczucia nie są przefiltrowane przez ekran. Prawda jest dobrem coraz trudniejszym do odnalezienia w ludziach, którzy są coraz bardziej „Pinokiami”. Gotowymi nie respektować reguł i interpretować je zgodnie z potrzebą, a także sytuacją. Ale takie jest życie… marzyć jak w bajce, pomagać i żyć kolorowo.

Może Cię także zainteresować: Desery z musem z owoców i warzyw w czekoladzie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz