POLAGRA odpowiada na potrzeby branży

Kilkuset wystawców, dwie pełnoprawne sceny i merytoryczne wydarzenia towarzyszące. Do tego silna reprezentacja branży piekarniczej i cukierniczej, szkolenia i konkursy. Tak – w dużym skrócie! – prezentuje się POLAGRA 2022, która odbędzie się już 26–28 września w Poznaniu.

Zmieniająca się błyskawicznie sytuacja na rynkach energii i dostaw wymusza szybką reakcję i wypracowywanie wspólnych rozwiązań i strategii przez wszystkie firmy branży spożywczej i sektora HoReCa.

Dlatego POLAGRA 2022 mocny akcent kładzie na program wydarzeń. W tym roku organizowany na dwóch pełnoprawnych scenach: Scenie Trendów i Scenie Ekspertów.

Dwie sceny POLAGRY

Pierwszego dnia eksperci porozmawiają o teraźniejszości i przyszłości branży mięsnej, a prawnicy z kancelarii WBK poprowadzą szkolenie o najnowszych trendach i obowiązkach prawnych w oznakowaniu żywności i opakowań. Zgodnie z wieloletnią tradycją, tego dnia (na Scenie Trendów) nagrody odbiorą laureaci Złotych Medali Grupy MTP, prezentujący innowacyjne produkty i urządzenia. Nowością w programie będzie za to gala ogólnopolskiego plebiscytu „Mistrzowie Smaku”, organizowanego przez Polska Press Grupa. Wśród nich znajdą się m.in. najpopularniejsi kucharze, kelnerzy, restauracje, ale też lodziarnie, cukiernie i cukiernicy.

Dzień drugi na Scenie Trendów to m.in. kongres Polagra Export Meeting poświęcony eksportowi polskiej żywności. Scena Ekspertów będzie gościć debatę redakcyjną pt. „Branża spożywcza. Strategie na trudne i niepewne czasy”. To kolejna nowość w programie POLAGRY i odpowiedź na realne potrzeby wystawców i zwiedzających. Program debaty przygotowały zespoły redakcji „Wiadomości Handlowych” i „Tygodnika Poradnika Rolniczego”.

Ważnym tematem w dyskusjach i konsultacjach będzie optymalizacja kosztów energii oraz ochrona środowiska. Czyli jedno z największych wyzwań stojących aktualnie przed całą branżą spożywczą. Odpowiedź na tę ostatnią stanowi m.in. szkolenie i debata („Zobowiązania środowiskowe, czyli ROP i system kaucyjny w branży spożywczej i sektorze HoReCa: wyzwania, szanse i koszty”).

Technologie i wiedza

POLAGRA to nowoczesność łącząca się z rzemiosłem, czyli ekspozycja produktów, nowoczesnych rozwiązań i całych linii technologicznych połączona z udziałem mistrzów w swoim fachu. W tym roku wśród wystawców pojawią się liderzy branż i technologiczni giganci (m.in. Cream, Hert, Italmarco, Ishida, Fenix, Wiesheu, United Food Systems i wiele innych).

Prezentowane technologie piekarnicze i cukiernicze zostaną wzbogacone wydarzeniami branżowymi. Przez trzy dni rywalizować będą uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu dla Piekarzy Master Baker. Cenne nagrody czekają na profesjonalistów, piekarzy domowych, członków lub członkinie Kół Gospodyń Wiejskich, a także uczniów szkół o profilu spożywczym.

Prawdziwi mistrzowie piekarskiego rzemiosła opowiedzą o swojej pracy (i zaprezentują jej tajniki) w czasie trzydniowego Forum Piekarskiego Zdrowe Pieczywo.

Smakowita HoReCa

Także trzy dni będą trwały warsztaty dla szefów kuchni organizowane przez redakcję „Restaurant Manegement”.

Prestiżowym akcentem tegorocznej POLAGRY będzie – powracający po trzech latach przerwy spowodowanej pandemią – finał konkursu Kulinarny Puchar Polski. Znamy wszystkich finalistów, jurorów i składniki obowiązkowych potraw. „Najlepszego z Najlepszych” kucharzy w Polsce poznamy 27 września, podczas uroczystej gali. Ta połączona zostanie z wieczorem dla wystawców targów POLAGRA

i TAROPAK. Te dwa wydarzenia potrwają od 26 do 28 września, a poprzedzone zostaną targami Smaki Regionów.

Więcej informacji na: www.polagra.pl
i www.kulinarnypuchar.pl

Może Cię także zainteresować: Specjalistyczne targi – SÜDBACK

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz