Praca w chłodni. Jak zabezpieczyć pracownika?

Praca w chłodni jest związana z wieloma zagrożeniami wynikającymi z wykonywania pracy w niskiej temperaturze. Jak wygląda instrukcja BHP dla pomieszczeń chłodniczych?

Każdy z nas ma takie dni, że nie ma sił na gotowanie w domu. Po pracy jechać jeszcze na zakupy, potem wiele czasu poświęcić na pracę w kuchni, by przygotować jedzenie… W takich sytuacjach na ratunek przychodzą lokale gastronomiczne. Coraz więcej Polaków korzysta z takiej formy udogodnienia.

W 2021 roku z lokali gastronomicznych skorzystało aż 58% Polaków. W jakich warunkach przechowywane są półprodukty używane w lokalach gastronomicznych? Czy restauracje fast food stosują lodówki takie same jak my w domach? Czy korzystanie z lodówek może stwarzać zagrożenie dla pracowników? Jak zabezpieczyć pracowników pracujących w chłodniach, a także miejscach, w których panuje niska temperatura? W niniejszym artykule szczegółowo udzielę odpowiedzi na te pytania.

Zgodnie z informacjami zebranymi przez Główny Urząd Statystyczny, opublikowanymi w Małym Roczniku Statystycznym Polski 2022 [1] w 2021 roku w Polsce działało 69 581 placówek gastronomicznych (restauracje, bary, stołówki, punkty gastronomiczne). Pracowało w nich ponad 301 tysięcy pracowników. Liczbę tej grupy pracowników można porównać do liczby mieszkańców Białegostoku.

Rodzaje lokali gastronomicznych

Wyjaśnię na wstępie, o jakich placówkach gastronomicznych rozmawiamy. Dla zachowania chronologii przedstawię je od najmniejszej do największej placówki z wyjaśnieniem uśrednionej specyfiki danej grupy.

Punkt ga...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz