Produkcja pączków bez tajemnic
Przypominamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie smażalników, a także nadziewarek. Wybór najodpowiedniejszych urządzeń do produkcji zależy od przyjętej technologii, a także skali produkcji.
SMAŻALNIKI
Sterowanie smażalnikiem
Sterowanie smażalnikiem może być manualne lub elektroniczne (z oprogramowaniem na rozmaite smażone produkty). Niezbędnym minimum jest możliwość ustalania czasu smażenia, a także temperatury oleju. Powszechna jest też sygnalizacja poziomu oleju w misie. Instaluje się jeszcze: akustyczne sygnały temperatur krytycznych, blokady wzrostu lub spadku temperatury, moment, a także częstotliwość obrotów krat z pączkami. Kosze (kraty) z pączkami można wyjmować ręcznie lub mechanicznie za pomocą pneumatycznych siłowników.
Sposób obracania smażonego ciasta
Obracania pączków podczas smażenia można dokonywać ręcznie za pomocą patyczków lub kratowych wywrotnic. Wywrotnice można obracać w określonym cyklu automatycznie, a także zanurzane w oleju całkowicie lub tylko częściowo.
Sposób napełniania patelni olejem
Misę napełnia się olejem ręcznie lub maszynowo przy pomocy pompy ciśnieniowej z wbudowanych zbiorników lub bezpośrednio z opakowań handlowych. Są opcje, w których tłuszcz o konsystencji stałej można przed użyciem rozpuścić do określonej temperatury.
Filtrowanie używanego oleju
Równie istotny jest sposób filtrowania używ...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych