Produkcja pączków bez tajemnic

Przypominamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie smażalników, a także nadziewarek. Wybór najodpowiedniejszych urządzeń do produkcji zależy od przyjętej technologii, a także skali produkcji.

SMAŻALNIKI

Sterowanie smażalnikiem

Sterowanie smażalnikiem może być manualne lub elektroniczne (z oprogramowaniem na rozmaite smażone produkty). Niezbędnym minimum jest możliwość ustalania czasu smażenia, a także temperatury oleju. Powszechna jest też sygnalizacja poziomu oleju w misie. Instaluje się jeszcze: akustyczne sygnały temperatur krytycznych, blokady wzrostu lub spadku temperatury, moment, a także częstotliwość obrotów krat z pączkami. Kosze (kraty) z pączkami można wyjmować ręcznie lub mechanicznie za pomocą pneumatycznych siłowników.

Sposób obracania smażonego ciasta

Obracania pączków podczas smażenia można dokonywać ręcznie za pomocą patyczków lub kratowych wywrotnic. Wywrotnice można obracać w określonym cyklu automatycznie, a także zanurzane w oleju całkowicie lub tylko częściowo.

Sposób napełniania patelni olejem

Misę napełnia się olejem ręcznie lub maszynowo przy pomocy pompy ciśnieniowej z wbudowanych zbiorników lub bezpośrednio z opakowań handlowych. Są opcje, w których tłuszcz o konsystencji stałej można przed użyciem rozpuścić do określonej temperatury.

Filtrowanie używanego oleju

Równie istotny jest sposób filtrowania używ...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz