Wykorzystanie przetworów owocowych w piekarstwie i cukiernictwie

Pieczywo powinno odgrywać istotną rolę w racjonalnym żywieniu jako źródło: błonnika, witamin, składników mineralnych oraz związków bioaktywnych. Opowiadamy o walorach odżywczych owoców i przetworów owocowych wykorzystywanych w piekarstwie i cukiernictwie.

Owoce należą do produktów niezbędnych w codziennej diecie. Ze względu na sezonowość i dużą nietrwałość poddaje się je przetwarzaniu. W celu utrwalenia owoców stosuje się: ogrzewanie i zamrażanie, suszenie, zagęszczanie i inne procesy. Do najpopularniejszych przetworów owocowych zalicza się: dżemy, powidła, konfitury, marmolady, galaretki, kremogeny, musy owocowe. Z owoców wytwarza się też: soki, kompoty, susz owocowy i mrożonki. Owoce świeże i przetwory owocowe mają wszechstronne zastosowanie w produkcji żywności. Z ich dodatkiem sporządza się m.in. wyroby piekarskie i cukiernicze.

Wartość odżywcza owoców i przetworów owocowych

Owoce stanowią niezastąpiony składnik każdej diety. Ze względu na walory żywieniowe powinniśmy je spożywać codziennie pod różnymi postaciami. Dostarczają one: witamin, błonnika pokarmowego i różnych substancji bioaktywnych (polifenoli). Owoce takie jak: brzoskwinie, morele, mandarynki, czereśnie, mango, melon, są bogatym źródłem beta-karotenu i witaminy A. Wśród owoców o największej zawartości witaminy C wyróżniają się: czarna porzeczka, truskawki i cytrusy. Bogatym źródłem tej witaminy są też: kiwi, maliny i jagody. Wśród owoców zawierających duże ilości błonnika można wymienić: agrest, jeżyny, maliny, porzeczki i truskawki. Przetwory owocowe również zawierają witaminy, jednak w niewielkich ilościach, natomiast dostarczają dużo węglowodanów prostych, gdyż do przetwarzania owoców stosuje się zazwyczaj dodatek cukru bądź procesy technologiczne pozbawiające produkty wody (suszenie, zagęszczanie).

<...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz