Deser „Malinowa rozkosz”

Zachęcamy do wykonania receptury na deser „Malinowa rozkosz”. Przedstawiamy recepturę na 6 porcji.

Fot. z archiwum autora

receptura

Krążki czekoladowe 

150 g Mieszanka na ciasto o smaku czekoladowym Vortumnus 
10 g woda
50 g jaja
60 g olej 

Wkład owocowy (ok. 25 g/porcja)

140 g Maliny deserowe w żelu Vortumnus 
3 g żelatyna 
30 g woda 

Mus śmietanowy

300 g śmietana 33%
6 g żelatyna 
50 g woda
40 g cukier 
20 g Pasta do lodów malinowa Vortumnus 

Polewa do oblewania deserów 

75 g woda 
150 g cukier 
150 g syrop glukozowy 
100 g śmietana 33%
150 g czekolada biała 
10 g żelatyna
60 g woda
1 g barwnik czerwony 

Wykonanie

Krążki biszkoptowe 

Mieszankę na ciasto o sm. czekoladowym Vortumnus, wodę, jajka i olej mieszamy na wolnych obrotach przez około 3 minuty. Następnie masę wykładamy na blachę. Potem wypiekamy w temp. 185°C przez około 15 minut. Studzimy. Na koniec wycinamy sześć krążków o średnicy 2 cm.

Wkład owocowy 

Maliny deserowe  w żelu Vortumnus łączymy z żelatyną. Dozujemy do foremek silikonowych. Mrozimy. 

Mus śmietanowy 

Śmietanę ubijamy. Następnie dodajemy żelatynę oraz pastę do lodów malinową Vortumnus. Potem wszystkie składniki łączymy. Gotowy mus szprycujemy do formy silikonowej. Następnie zamrożone wkłady owocowe wykładamy do foremek. Przykrywamy krążkami czekoladowymi. Na koniec deser mrozimy w szokówce przez około godzinę. 

Polewa

Żelatynę moczymy w wodzie i odstawiamy. Następnie wodę, cukier, syrop glukozowy gotujemy w temperaturze do 103°C. Potem śmietanę i białą czekoladę podgrzewamy w mikrofali przez około 1 minutę (czynność powtarzamy 3-krotnie). Następnie rozpuszczoną czekoladę dodajemy do roztworu glukozy z wodą i cukrem. Delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy żelatynę. Wszystkie składniki blendujemy aż do uzyskania gładkiej struktury. (Uwaga: aby nie napowietrzyć polewy, dodajemy czerwony barwnik). Polewę chłodzimy do temperatury 26-29°C.

Polewamy zamrożone desery. 

Może Cię także zainteresować: Słodkości i wypieki z Ticino

Galeria

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz