Deser „Malinowa rozkosz”
Zachęcamy do wykonania receptury na deser „Malinowa rozkosz”. Przedstawiamy recepturę na 6 porcji.
receptura
Krążki czekoladowe
150 g Mieszanka na ciasto o smaku czekoladowym Vortumnus
10 g woda
50 g jaja
60 g olej
Wkład owocowy (ok. 25 g/porcja)
140 g Maliny deserowe w żelu Vortumnus
3 g żelatyna
30 g woda
Mus śmietanowy
300 g śmietana 33%
6 g żelatyna
50 g woda
40 g cukier
20 g Pasta do lodów malinowa Vortumnus
Polewa do oblewania deserów
75 g woda
150 g cukier
150 g syrop glukozowy
100 g śmietana 33%
150 g czekolada biała
10 g żelatyna
60 g woda
1 g barwnik czerwony
Wykonanie
Krążki biszkoptowe
Mieszankę na ciasto o sm. czekoladowym Vortumnus, wodę, jajka i olej mieszamy na wolnych obrotach przez około 3 minuty. Następnie masę wykładamy na blachę. Potem wypiekamy w temp. 185°C przez około 15 minut. Studzimy. Na koniec wycinamy sześć krążków o średnicy 2 cm.
Wkład owocowy
Maliny deserowe w żelu Vortumnus łączymy z żelatyną. Dozujemy do foremek silikonowych. Mrozimy.
Mus śmietanowy
Śmietanę ubijamy. Następnie dodajemy żelatynę oraz pastę do lodów malinową Vortumnus. Potem wszystkie składniki łączymy. Gotowy mus szprycujemy do formy silikonowej. Następnie zamrożone wkłady owocowe wykładamy do foremek. Przykrywamy krążkami czekoladowymi. Na koniec deser mrozimy w szokówce przez około godzinę.
Polewa
Żelatynę moczymy w wodzie i odstawiamy. Następnie wodę, cukier, syrop glukozowy gotujemy w temperaturze do 103°C. Potem śmietanę i białą czekoladę podgrzewamy w mikrofali przez około 1 minutę (czynność powtarzamy 3-krotnie). Następnie rozpuszczoną czekoladę dodajemy do roztworu glukozy z wodą i cukrem. Delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy żelatynę. Wszystkie składniki blendujemy aż do uzyskania gładkiej struktury. (Uwaga: aby nie napowietrzyć polewy, dodajemy czerwony barwnik). Polewę chłodzimy do temperatury 26-29°C.
Polewamy zamrożone desery.