Rodzaje i zastosowanie barwników spożywczych w cukiernictwie

Barwniki spożywcze znajdują powszechne zastosowanie do wyrobów cukierniczych. Ich stosowanie regulują przepisy zawarte w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 roku w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz.U. 2010, nr 232, poz. 1525).

Barwniki spożywcze są to substancje dodatkowe wykorzystywane w produkcji żywności, nadające, podtrzymujące lub przywracające barwę środkom spożywczym. Barwa produktów żywnościowych sprawia, że potrawa wydaje się smaczniejsza, bardziej atrakcyjna i świeższa. Dodatek barwników stał się wymogiem w dzisiejszych czasach, głównie z powodu utraty koloru produktów w wyniku obróbki technologicznej bądź w celu intensyfikacji koloru lub uzyskania całkowicie nowej, innej barwy.

Rodzaje barwników wykorzystywanych w cukiernictwie

Barwniki spożywcze można podzielić na barwniki naturalne i barwniki syntetyczne organiczne i nieorganiczne.

Barwniki naturalne

Pierwsze z nich – barwniki naturalne, to substancje pochodzenia roślinnego bądź zwierzęcego. Są pozyskiwane na drodze ekstrakcji surowców roślinnych, m.in.: kwiatów, korzeni, owoców, liści lub zwierzęcych. W wyniku tych procesów następuje zagęszczenie wyciągu i wyizolowanie barwnika. Wyróżniamy: izoprenoidy, barwniki porfirynowe, barwniki flawonoidowe, betalainowe, chinoidowe oraz inne barwniki naturalne. Ponadto do barwników naturalnych można zaklasyfikować substancje barwne, które nie występują w produktach świeżych. Surowce te powstają w wyniku przemian składników bezbarwnych, np. w czasie procesów technologicznych bądź przygotowania pos...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz