Rzemieślnicza produkcja mas czekoladowych

Rzemieślnicze tworzenie mas czekoladowych daje możliwość uzyskania masy, która będzie odpowiadała klientom pod względem walorów smakowych, zawartości cukru i reszcie dodanych składników. Domowe przyrządy, choć mniej efektywne, sprawią, że uzyskamy własny czekoladowy smakołyk.

Wyjątkowy smak czekolady zawdzięcza się odpowiedniej recepturze, w której dominują takie składniki, jak:

  • miazga kakaowa,
  • tłuszcz kakaowy,
  • cukier
  • i mleko w proszku.

Stworzenie dobrej jakości masy czekoladowej nie należy do prostych zadań. Produkcja mas czekoladowych, zarówno ta rzemieślnicza, jak i przemysłowa, boryka się z podobnymi problemami, w których, po pierwsze, najważniejsza jest wysoka jakość stosowanych surowców, a następnie bezbłędne ich przetworzenie. Z pewnością przemysłowa produkcja mas czekoladowych posiada znaczną przewagę nad jej rzemieślniczym charakterem wynikającą m.in. z automatyzacji wszystkich zachodzących procesów produkcyjnych. Z drugiej zaś strony wytwarzanie masy we własnej manufakturze pozwala na większą elastyczność i znacznie szybciej można podjąć stosowne działania dla uzyskania pożądanego efektu.

Co wpływa na smak czekolady?

Smak czekolady zależy od rodzaju użytego ziarna kakaowego, a to w zależności od kraju i kontynentu pochodzenia może prowadzić do znacznych różnic smakowych w gotowym wyrobie czekoladowym. Rozróżnienie pojedynczych rodzajów jest bardzo trudne, ponieważ wygląd owoców tego samego rodzaju może się znacznie różnić. Do tego dochodzą obecne na plantacjach krzyżówki kakaowców, które rosną obok. Przeróżne naukowe instytuty, które zajmują się badaniami i odbiorem ziaren kakao, zaklasyfikowały już tysiące ich rodzajów. To krzyżow...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz