Scrocchiarella, czyli rzymska pizza

Scrocchiarella to nic innego jak pizza rzymska. Nazwę zawdzięcza swojej chrupkości, scrocchiare znaczy chrupać. Jeśli pizza nie chrupie (non scrocchia), znaczy, że nie jest to scrocchiarella.

Rzymska pizza jest bardzo niska, cienka. Może być „biała”, czysta lub wyłożona dodatkami i sosem pomidorowym. Pieczona jest zazwyczaj w piecach opalanych drewnem, ale można ją upiec również w piecach gazowych lub elektrycznych. Często zamiast oliwy używa się oleju z ziaren, który nadaje chrupkości. Oliwa extravergine nada pizzy miękkości, jak w przypadku pizzy neapolitańskiej. Również grubość ciasta wpływa na charakterystyczną chrupkość scrocchiarelli. Ciasto na pizzę rzymską musi być bardzo cienkie. Brzegi pizzy neapolitańskiej są dość wysokie i miękkie, a pizzy rzymskiej – niskie i chrupiące.

Rzymskie danie

Scrocchiarella to typowe rzymskie danie, podobne nieco w przygotowaniu do focacci, jednak różni się od niej konsystencją. Scrocchiarellę można przygotować nawet dwa dni wcześniej i nie straci ona nic ze swojej chrupkości. W związku z tym można ją stosunkowo długo przechowywać. Przygotowanie jest proste, z dwoma przerwami na dojrzewanie. Ciasto bazowe musi być mocno nawodnione z niewielką ilością drożdży. Dojrzewanie jest stosunkowo długie. Podczas pieczenia trzeba uważać, aby jej nie przypalić. Biorąc pod uwagę jej cienkie brzegi – „granica między chrupiącym a spalonym nigdy nie była tak cienka”. Pizza po upieczeniu jest chrupiąca, smaczna, a także lekkostrawna. Upieczoną pizzę bez dodatków można przechowywać do 7 dni w papierowych woreczkach.

Czytaj również: Pizza z blachy na mące z kon...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz