Sękacz. Tradycyjny i nowatorski
Sękacz jest ciastem bardzo pracochłonnym i dość drogim. Przybliżamy, jak go wykonać zgodnie z tradycją, ale też w nowej odsłonie – jako ciasto, deser czy przekąskę.
Sękacz, nazywany też dziadem, bankuchem lub kołaczem, jest wyrobem cukierniczym, który piecze się nad otwartym ogniem na obracającym się drewnianym rożnie o kształcie wałka lub wydłużonego stożka. Swoją nazwę ciasto zawdzięcza stożkowatemu kształtowi, przypominającemu ścięty pień drzewa z charakterystycznymi wypustkami przypominającymi sęki. Rzadkie ciasto wylewa się porcjami na obracający się rożen i piecze przez około trzy godziny nad otwartym ogniem. Sęki te powstają ze skapującego podczas pieczenia ciasta. W efekcie polewania rożna kolejnymi porcjami ciasta w sękaczu tworzą się szerokie warstwy jasnego ciasta rozdzielone cieńszymi warstwami ciasta zrumienionego, spieczonego. Przypomina to słoje w pniu drzewa.
Cechy charakterystyczne gotowego sękacza
W zależności od ilości składników użytych do przygotowania ciasta wysokość sękacza może być zróżnicowana – od 10 do 100 cm. Zależnie od tego waga sękacza osiąga od 200 g do 10 kg. Najczęściej wypiekane są sękacze o wysokości ok. 50 cm. Im sękacz jest większy, tym pokrywające go sęki są dłuższe. Ciasto z zewnętrznej strony jest barwy złocistej, a wewnątrz na przemian jasne i brązowe. Gotowy sękacz może być pokryty lukrem, masą czekoladową, polewą mleczną albo posypką orzechową.
Sękacz posiada zwartą, ale nie zbitą i jednocześnie drobno porowatą konsystencję. Ciasto w smaku przypomina świeżo upieczone ciasto biszkoptowe z posmakiem wanilii i cytryny lub skórki pomarańczowej. Sękacz jest lekko słodki i wilgotny. To wypiek, który charakteryzuje się wyjątkową trwałością. To słodkie ciasto nie traci walorów smakowych ...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych