Sernik w roli głównej. Rodzaje, składniki i wersje wegańskie

Sernik to bardzo popularne ciasto, również wśród osób, które nie spożywają produktów mlecznych. Prezentujemy nie tylko serniki klasyczne, takie jak: królewski, nowojorski czy japoński, ale także wersje wegańskie.

Sernik cieszy się dużą popularnością zarówno w okresie świątecznym, jak i na co dzień. Jest to ciasto składające się głównie z białego sera. Oprócz niego do przygotowania sernika potrzebne są: jajka, masło lub śmietanka, cukier oraz dodatki smakowe. Masę serową można upiec lub przygotować na zimno, zagęszczając ją żelatyną lub agar-agarem. Sernik można upiec na spodzie z ciasta kruchego lub z pokruszonych ciastek. Można też upiec go bez spodu.

Rodzaje serników

Istnieje wiele odmian serników. Różnią się one sposobem przygotowania i rodzajem zastosowanych dodatków (tab. 1). Polski sernik (nazywany krakowskim) wypieka się z gęstej masy twarogowej z dodatkiem mąki ziemniaczanej lub budyniu, kaszy manny bądź gotowanych ziemniaków. Do masy dodaje się rodzynki i utartą skórkę pomarańczową. Gotową masę serową wykłada się do prostokątnej formy wyłożonej podpieczonym ciastem kruchym lub półkruchym. Wierzchnią warstwę tego sernika posypuje się przed upieczeniem utartym na tarce ciastem kruchym lub kruszonką. Ciasto pokrywające sernik może też mieć postać kratki. Po upieczeniu sernik można udekorować lukrem, polewą czekoladową lub gęstym musem owocowym.

Sernik królewski

Z masy serowej, pieczonej w prostokątnej formie, przyrządza się sernik królewski. Na spodzie tego sernika znajduje się warstwa kakaowego ciasta kruchego. Również wierzch sernika pokrywa warstwa kakaowego ciasta, ale utartego na tarce. Sernik królewski długo zachowuje świeżość. Sernik wiedeński to sernik bez ciasta. Jest kremowy, delikatny i puszysty. Składa się z upieczonej masy serowej z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Sernik wypiekany jest bez spodu. W celu przygotowania sernika gotowanego masło utarte z cukrem i żółtkami miesza się ze zmielonym twarogiem, a następnie dodaje pianę z białek. Masę zagotowuje się ze sproszkowanym budyniem rozmieszanym w mleku.

New York Cheesecake

Sernik nowojorski (ang. New York Cheesecake) ma kremową i aksamitną konsystencję. Masę na to ciasto przygotowuje się z pełnotłustego białego sera, kwaśnej śmietany, jajek i cukru. Jako spód sernika używa się rozdrobnionych ciastek zmieszanych z masłem. Upieczony sernik polewa się masą ze śmietany i z cukru pudru. Smakuje doskonale zarówno bez dodatków, jak i wzbogacony o świeże owoce, sos owocowy lub czekoladowy.

Sernik japoński

Sernik japoński (ang. Japanese cheesecake) jest sernikiem sufletowym. Jego cechami charakterystycznymi są lekkość i puszystość. Konsystencją przypomina piankę. Sernik japoński piecze się w kąpieli wodnej. Gotowe ciasto jest wysoko wyrośnięte i nie ma spodu.

Serniki na zimno

Bez pieczenia przygotowuje się serniki na zimno. Masę serową ze zmielonego twarogu lub z serka homogenizowanego (można też użyć sera mascarpone), ubitej śmietany i cukru zestala się, dodając żelatynę lub agar-agar. Można też przygotować sernik na zimno bez żelatyny, używając do masy serowej masła utartego z żółtkami, cukrem i ze zmielonym twarogiem. Jako spód sernika na zimno wykorzystuje się upieczone ciasto, biszkopty lub pokruszone herbatniki. Gotową masę serową rozkłada się na warstwie ciastek, a następnie polewa się zastygającą galaretką i dekoruje owocami.

Podstawowe składniki klasycznych serników

Do najważniejszych składników klasycznych serników należą sery twarogowe. Wyrabia się je z mleka o znormalizowanej zawartości tłuszczu, ukwaszonego w trakcie fermentacji mlekowej bez dodatku podpuszczki (ser twarogowy kwasowy) lub z dodatkiem tego enzymu (ser twarogowy kwasowo-podpuszczkowy). Sery twarogowe kwasowe mają grudkowatą lub kremową konsystencję (w zależności od poziomu tłuszczu w mleku). Mają łagodny i lekko kwaskowy smak. Ich konsystencja jest jednolita i zwarta. Wytwarzane są sery twarogowe o zróżnicowanej zawartości tłuszczu: śmietankowe (ok. 55% tłuszczu w suchej masie), pełnotłuste (ok. 42% tłuszczu suchej masie), tłuste (ok. 30% tłuszczu w suchej masie), półtłuste (ok. 15% tłuszczu w suchej masie) oraz chude (ok. 10% tłuszczu suchej masie).

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz