Sernik w roli głównej. Rodzaje, składniki i wersje wegańskie

Sernik to bardzo popularne ciasto, również wśród osób, które nie spożywają produktów mlecznych. Prezentujemy nie tylko serniki klasyczne, takie jak: królewski, nowojorski czy japoński, ale także wersje wegańskie.

Sernik cieszy się dużą popularnością zarówno w okresie świątecznym, jak i na co dzień. Jest to ciasto składające się głównie z białego sera. Oprócz niego do przygotowania sernika potrzebne są: jajka, masło lub śmietanka, cukier oraz dodatki smakowe. Masę serową można upiec lub przygotować na zimno, zagęszczając ją żelatyną lub agar-agarem. Sernik można upiec na spodzie z ciasta kruchego lub z pokruszonych ciastek. Można też upiec go bez spodu.

Rodzaje serników

Istnieje wiele odmian serników. Różnią się one sposobem przygotowania i rodzajem zastosowanych dodatków (tab. 1). Polski sernik (nazywany krakowskim) wypieka się z gęstej masy twarogowej z dodatkiem mąki ziemniaczanej lub budyniu, kaszy manny bądź gotowanych ziemniaków. Do masy dodaje się rodzynki i utartą skórkę pomarańczową. Gotową masę serową wykłada się do prostokątnej formy wyłożonej podpieczonym ciastem kruchym lub półkruchym. Wierzchnią warstwę tego sernika posypuje się przed upieczeniem utartym na tarce ciastem kruchym lub kruszonką. Ciasto pokrywające sernik może też mieć postać kratki. Po upieczeniu sernik można udekorować lukrem, polewą czekoladową lub gęstym musem owocowym.

Sernik królewski

Z masy serowej, pieczonej w prostokątnej formie, przyrządza się sernik królewski. Na spodzie tego sernika znajduje się warstwa kakaowego ciasta kruchego. Również wierzch sernika pokrywa warstwa kakaowego ciasta, ale utartego na tarce. Sernik królewski długo zachowuje świeżość. Sernik wiedeński to s...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz