Sigep 2020

18-22 stycznia w Rimini odbyła się 41. edycja Międzynarodowych Targów Lodziarstwa, Cukiernictwa, Piekarstwa i Kawy Sigep 2020. To wyjątkowe wydarzenie zrelacjonował dla nas Piotr Ejsmont.

Targi te od lat wyznaczają trendy rozwoju przede wszystkim lodziarstwa, ale także cukiernictwa, czekoladziarstwa, piekarstwa oraz kawy. Oczywiście w zakresie sztuki rzemieślniczej. Zawsze są bardzo licznie oblegane przez wizytujących. Liczba wystawiających się firm i paneli dyskusyjnych oraz pokazów jest imponująca: około tysiąca wystawców, ponad setka wydarzeń. Potrzebny jest plan poruszania się po targach. Najciekawszą drogą jest poruszanie się ścieżką wydarzeń oraz pokazów, chodzenie za wielkimi mistrzami. Taka droga jest najoptymalniejsza dla tych wszystkich, którzy poszukują inspiracji. Z pewnością dla rzemieślnika nie jest dobrą metodą poszukiwanie inspiracji poprzez obserwowanie producentów komponentów do wytwarzania ciastek lub lodów, bo w ten sposób duplikuje się gotowe rozwiązania, pozbawione tego, co jest w rzemiośle najważniejsze – indywidualności.

Ciekawe smaki lodów

Nowości są nie w fabrykach, tylko w głowach mistrzów. Idąc tym tropem, można spotkać wiele ciekawych pomysłów. Jednym z nich jest użycie filtrowanej wody morskiej do produkcji pieczywa, jak i lodów. Nasz współpracownik Nico Carlucci sporządzał pieczywo na bazie takiej wody, a także z zawiesiny wydzielanej przez ośmiornice. Jego śladem poszło dwóch rzemieślników lodziarskich. Wykonali oni lody, posługując się słoną wodą morską.

W postaci czystej takie lody nie są wykwitem sztuki kulinarnej, są po prostu za słone i po ich konsumpcji chce się czegoś słodkiego. Dowodzą faktu, że dobry rzemieślnik może dać sobie radę z każdym surowcem. W tym przedziale mieszczą się także sporządzone przez Peppę Cutiego lody ze śluzu ślimaczego. Interesujący smak dla odważnych. Bardziej tajemniczy był eliksir długiego życia wymyślony przez Roberto Leoniego. Jest to kompozycja produktu o nazwie kombucha powstałego z fermentacji bliskowschodniego rozmarynu z dodatkiem świeżych malin, różowych jabłek, soku z cytryny oraz listków mięty. Interesujące były także lody na czerwonych azjatyckich ziemniakach.

Nowości wydawnicze

Lody to nie tylko rozmaitość smaków, ale coraz częściej historie z nimi związane, opowiedziane przez rzemieślników. Relacje z klientami są podstawą dobrej sprzedaży. Nasz znajomy z Florencji, ekspresyjny Vetulio Bondi, prowadził cykl demonstracji pod nazwą „Niekonwencjonalne lody”. Zapraszał do udziału w nich lodziarzy wyjątkowych, jak Carlos Silva oraz znaną nam już z występów w Warszawie Marię Agnese Spagnuolo, właścicielkę rzymskiej lodziarni Fatamorgana, znanej na cały świat. Ciekawymi panelami były tematy: chemia lodów Paolo Cappelliniego, lody gastronomiczne oraz przyprawy w lodach Antonio Mezzaliry’ego. Nowością wydawniczą jest bardzo ciekawa, prezentowana po raz pierwszy, książka weterana lodziarstwa Martino Luzziego Il gelato, che cercavi. Mottem tej książki są znaczące słowa, które oddają ducha rzemiosła: „Miłość + kultura + empatia = lody”.

Konkursy

Sigep 2020 to także bardzo prestiżowe konkursy. Najmocniejszym była 9. edycja Coppa del Mondo della Gelateria. Brało w niej udział jedenaście narodowych reprezentacji. Liczni kibice na trybunach usiłowali często w bardzo głośny sposób za pomocą skandowanych okrzyków, piszczałek i wuwuzeli dopingować swoich zawodników. Ale do czego? Sprawiało to wrażenie, że jest się na meczu piłkarskim, a nie na konkursie lodziarskim. Głośny doping z pewnością nie pomaga zawodnikom w czynnościach, które wymagają skupienia, precyzji i pewnego wytrenowanego automatyzmu działania. Tak też uznali sędziowie i kilkakrotnie za zachowanie kibiców ukarali występujące zespoły punktami karnymi. Mistrzostwa wygrał zespół gospodarzy prowadzony przez znanego nam Beppo Tonona, dla którego był to drugi w karierze tytuł mistrzowski. Nic dziwnego.

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz