Pieczywo źródłem składników mineralnych w diecie

Jaką rolę odgrywa pieczywo w dostarczaniu do naszego organizmu składników mineralnych? Co decyduje o ich zawartości w pieczywie? Warto to wiedzieć i edukować w tym zakresie swoich klientów.

Pieczywo od zarania dziejów stanowi jeden z najważniejszych elementów diety człowieka. Jest powszechnie znane i spożywane kilka razy dziennie w różnych postaciach. Spożywają je regularnie wszyscy. Składniki mineralne należą do niezbędnych składników odżywczych, które muszą być dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem oraz wodą. Produkty zbożowe, w tym pieczywo, odgrywają znaczącą rolę w dostarczaniu składników mineralnych do organizmu człowieka. W szczególności są ważnym źródłem: magnezu, żelaza, cynku, a także potasu.

Wymienione składniki spełniają wiele istotnych funkcji. Magnez jest składnikiem budulcowym kości i zębów. Jest skutecznym środkiem w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, nerwic, niektórych nowotworów oraz cukrzycy. Żelazo jako składnik hemoglobiny decyduje o prawidłowym dotlenieniu organizmu. Poza tym zapewnia prawidłową odporność immunologiczną organizmu oraz chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Cynk jest niezbędny do wytwarzania insuliny, testosteronu, tyroksyny i hormonu wzrostu. Oprócz tego zapewnia szybsze gojenie się ran oraz wpływa na odporność immunologiczną organizmu. Potas odgrywa istotną rolę w regulacji pracy mięśnia sercowego, reguluje częstość uderzeń serca oraz działa antyarytmicznie. Z kolei odpowiednia zawartość wapnia w organizmie nadaje kościom odporność na złamania, a zębom – na próchnicę.

Zawartość składników mineralnych w pieczywie

O zawartości składników mineralnych w pieczywie decyduje rodzaj zboża użytego do produkcji oraz stopnia oczyszczenia ziaren. Wśród zbóż ...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz