Słodki wianek z gałązek czerwonego głogu

Przedstawiamy krok po kroku, jak wykonać wianek z gałązek czerwonego głogu, który może być pięknym i minimalistycznym wykończeniem tortu, babeczek, monoporcji czy czekolady. Zachęcamy do jego wykonania.

Wianek z gałązek czerwonego głogu
Wianek z gałązek czerwonego głogu, fot. z archiwum autorki

MATERIAŁY I NARZĘDZIA

  • druty florystyczne (numer 22, 24),
  • czarna taśma florystyczna, czerwona i brązowa masa do modelowania,
  • biała masa do obkładania tortu,
  • narzędzie do modelowania w masie cukrowej (szpikulec, kulka),
  • aerograf,
  • barwniki do aerografu (zielony, srebrny, złoty),
  • czarny pudrowy barwnik,
  • szablon na tort (gałązki, liście),
  • skalpel,
  • nożyczki

Krok 1

Przygotowujemy dwa wałeczki z masy cukrowej, jeden wałeczek z masy czerwonej, drugi z brązowej. Z masy czerwonej i brązowej ucinamy skalpelem kawałeczki masy i tworzymy drobne kuleczki, czerwone o średnicy od 5 do 8 mm, brązowe o średnicy 2 mm. Przygotowujemy ok. 40 kulek czerwonych i 40 brązowych.

Wianek z gałązek czerwonego głogu

Krok 2

Drut florystyczny o numerze 22 tniemy na długość ok. 7 cm. Potrzebujemy ok. 35-40 takich drucików. Każdy drucik zaginamy, aby utworzyć haczyk.

Krok 3

Nabijamy czerwoną, cukrową kulkę na przygotowany drucik (haczyk). Na górę czerwonej kulki przyklejamy brązową kuleczkę. Ostrym narzędziem wbijamy brązową kulkę w środek czerwonej.

Wianek z gałązek czerwonego głogu

Krok 4

Modelujemy kształt brązowej szypułki, aby nadać jej kształt.

Wianek z gałązek czerwonego głogu

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz