Słodki wianek z gałązek czerwonego głogu
Przedstawiamy krok po kroku, jak wykonać wianek z gałązek czerwonego głogu, który może być pięknym i minimalistycznym wykończeniem tortu, babeczek, monoporcji czy czekolady. Zachęcamy do jego wykonania.
MATERIAŁY I NARZĘDZIA
- druty florystyczne (numer 22, 24),
- czarna taśma florystyczna, czerwona i brązowa masa do modelowania,
- biała masa do obkładania tortu,
- narzędzie do modelowania w masie cukrowej (szpikulec, kulka),
- aerograf,
- barwniki do aerografu (zielony, srebrny, złoty),
- czarny pudrowy barwnik,
- szablon na tort (gałązki, liście),
- skalpel,
- nożyczki
Krok 1
Przygotowujemy dwa wałeczki z masy cukrowej, jeden wałeczek z masy czerwonej, drugi z brązowej. Z masy czerwonej i brązowej ucinamy skalpelem kawałeczki masy i tworzymy drobne kuleczki, czerwone o średnicy od 5 do 8 mm, brązowe o średnicy 2 mm. Przygotowujemy ok. 40 kulek czerwonych i 40 brązowych.
Krok 2
Drut florystyczny o numerze 22 tniemy na długość ok. 7 cm. Potrzebujemy ok. 35-40 takich drucików. Każdy drucik zaginamy, aby utworzyć haczyk.
Krok 3
Nabijamy czerwoną, cukrową kulkę na przygotowany drucik (haczyk). Na górę czerwonej kulki przyklejamy brązową kuleczkę. Ostrym narzędziem wbijamy brązową kulkę w środek czerwonej.
Krok 4
Modelujemy kształt brązowej szypułki, aby nadać jej kształt.