Słodko-gorzkie tajemnice branży czekoladowej
Światowy Dzień Czekolady (12 kwietnia) nie jest tylko okazją do
rozpakowania tabliczki ulubionej czekolady. To także dobry moment,
by poznać warunki pracy rolników, uprawiających kakao, z którego
powstają nasze słodycze. Jaka historia stoi za wyrobami
czekoladowymi? Czy decyzje
konsumenckie mogą zapewnić sprawiedliwą przyszłość tej branży? W
tym dniu Fundacja Fairtrade Polska przypomina o tym, że każdy
konsument może przyczynić się do realnych zmian na rynku.
- Statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 52 tabliczki czekolady (raport Nielsen/Wedel, 2021,2021 r.)
- Rolnicy z globalnego Południa uprawiający kakao zarabiają mniej niż 1 dolara dziennie (Fairtrade Foundation, 2020 r.)
- Eksperci rynku spożywczego podkreślają, że konsumenci mają realny wpływ na warunki pracy producentów czekolady z globalnego Południa
W podziękowaniu, na przeprosiny czy w słowach uznania - czekolada
jest jednym z tych produktów, który towarzyszy okazywaniu ważnych
gestów. Europa jest największym eksporterem słodyczy wytwarzanych z
kakao na świecie i odpowiada za ponad 76% światowej sprzedaży tego
produktu. W tym zestawieniu Polska zajmuje czwarte miejsce. Na
szczycie listy znajdują się Niemcy, Belgia i Włochy (CBI,
Ministerstwo Spraw Zagranicznych, 2021 r.). Statystyczny Polak
każdego roku zjada 5,2 kg czekolady, czyli ponad 52 tabliczki
(raport Nielsen/Wedel, 2021 r.). Wielu konsumentów nie zdaje sobie
jednak sprawy z tego, że czekolada, jaką znamy, ma przed sobą
niepewną przyszłość. W najbliższym czasie może stać się rzadkim
luksusowym towarem (Fairtrade Foundation, 2021 r.). Z czego to
wynika?
Przemysł czekoladowy jest słodko-gorzki - dane Fairtrade
Polska
Według danych Fundacji Fairtrade Polska aż 60% ziaren kaka...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych