Jak wybierać sprzęt chłodniczy?

Chłodnie-mroźnie szokowe, komory odroczonego garowania, wielofunkcyjne chłodnie i mroźnie, wielofunkcyjne szafy przechowalnicze oraz witryny sprzedażowe – wszystkie te urządzenia składają się na system, który optymalizuje działalność zakładu. W artykule przedstawiamy, na co należy zwrócić uwagę przed wyborem sprzętu chłodniczego.

1. Nomenklatura urządzeń chłodniczych

Sprzęt chłodniczy jest klasyfikowany według dwóch nomenklatur: klasy klimatycznej oraz euroetykiety efektywności energetycznej urządzeń. Pierwsza dotyczy określenia klasy klimatycznej, w której urządzenie jest zdolne pracować w sposób optymalny. Od 1 lipca 2016 r. obowiązuje w tym zakresie nowe oznaczenie klas. Jest ono odniesione do zewnętrznej temperatury, w której ma pracować urządzenie. Temperatury są podawane w formie przedziałów.

Klasy klimatyczne urządzeń chłodniczych:

  • Klasa 3 – 10/25°C, wilgotność względna − 60%.
  • 4 – 10/30°C, wilgotność względna − 55%.
  • 5 – 10/40°C, wilgotność względna − 40%.

2. Co powinno znaleźć się na euroetykiecie?

Według dyrektywy UE od 2013 r. obowiązują tzw. euroetykiety efektywności energetycznej urządzeń. Producent jest zobowiązany podawać dane dotyczące poboru mocy, stopnia hałasu i poboru wody. Pod tym względem urządzenia chłodnicze mają otrzymywać klasy oznaczone kolejnymi literami alfabetu od A aż do G, z odpowiednią liczbą gniazdek. Klasa A z największą liczbą gwiazdek oznaczona jest zielonym kolorem, bo określa urządzenia najbardziej efektywne. Klasa G ma czerwony kolor i przypisana jest do urządzeń najsłabszych, zużywających najwięcej energii.

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz