Stabilizatory produktów śmietanowych

Śmietana oraz sporządzone z niej przetwory są stosowane do przygotowywania różnych wyrobów cukierniczych. Prezentujemy rodzaje i funkcje stabilizatorów do śmietany, niezbędnych do jej utrwalenia.

Najpopularniejszym produktem śmietanowym jest bita śmietana. Jest to krem produkowany na zimno. Otrzymywany poprzez ubijanie schłodzonej śmietanki (30% lub 36% tłuszczu), która po ubiciu daje znaczny przyrost objętości. W końcowym etapie ubijania, gdy śmietana gęstnieje i staje się puszysta, dodaje się do niej cukier puder. Gotowy krem z ubitej śmietany charakteryzuje się lekkością i puszystością oraz delikatnym smakiem. Bita śmietana jest stosowana do przekładania tortów. Można ją również wykorzystywać do przekładania lub nadziewania ciast oraz ciastek (rolady, wuzetki, ptysie). Krem ten dodaje się do gofrów, naleśników, lodów, galaretek i owoców. Służy też do sporządzania wielu innych deserów. Jest dobrym dodatkiem do kawy i gorącej czekolady. Bitą śmietanę używa się także do dekorowania wyrobów cukierniczych.

Bita śmietana jest wyrobem nietrwałym, przechowywana w temperaturze ok. 6°C nadaje się do spożycia maksymalnie przez 6 godzin od przygotowania. Ze względu na liczne zastosowania istnieje potrzeba jej utrwalania, tak by sporządzone z jej dodatkiem desery miały dłuższy okres przydatności do spożycia. Gdy bitą śmietanę stosuje się do tortów i ciastek tortowych, do przekładania ciast oraz innych deserów, a także do ozdabiania wyrobów cukierniczych, należy ją utrwalić dodatkiem specjalnych stabilizatorów do śmietany. Jedynie bita śmietana używana jako wypełnienie drobnych wypieków nie musi być zazwyczaj utrwalana.

Funkcje stabilizatorów

W celu utrzymania odpowiedniej struktury i trwałości bitej śmietany oraz deserów przygotowyw...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz