Co straszy w cukierni, piekarni i lodziarni?

Niejednego można się wystraszyć w zakładzie pracy. To, co wywołuje w nas strach, z biegiem lat zmienia swoje oblicze. Im bardziej poznajemy te rzeczy i je rozumiemy, tym mniej się ich boimy. W artykule opisujemy najbardziej znane strachy w cukierni, piekarni i lodziarni. Jest ich aż 21.

1. „Złe oko” straszyło nie tylko w piekarniach. Wierzono, że spojrzenie niektórych osób może sprowadzić cierpienie, nieszczęście, a w piekarni zepsucie ciasta czy awarię pieca. Złym spojrzeniem mogły razić piekarza osoby mu nieżyczliwe, wrogie, więc na wszelki wypadek nie wpuszczał on do zakładu osób postronnych. Dzisiaj ma broń w postaci przepisów sanitarnych.

2. Mężczyźni nie mogą przebywać w kuchni, kiedy ciasto rośnie. Wiele starych, ludowych receptur powtarza ten warunek. Wiąże się to też z faktem, że wyrobami zajmowały się kobiety. Mężczyźni mieli inne zajęcia, ale jeśli jakiś chciał się dostać do zakładu, to otwierając drzwi, robił przeciąg, a niektóre delikatne ciasta, szczególnie podczas fazy wzrostu, nie znoszą nagłych zmian temperatur. Ciasto wtedy opada i robi się zakalec. Zazwyczaj intruzem był mężczyzna, więc jego obwiniano za zepsucie wyrobu, ale równie dobrze do zakładu mogła wejść obca kobieta i skutek mógłby być ten sam.

3. Szósta kucharka. Wiąże się to ze znanym przysłowiem „gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść”. Dotykało ono sfery organizacji pracy w gastronomii. Nadmiar zatrudnionych groził dezorganizacją.

4. Gniew dyktatora, a nawet kara ścięcia. W dawnych czasach kucharze i pierwsi cukiernicy pracowali na dworach panujących oraz możnowładców. Pomyłka mogła ich drogo kosztować – utratą pracy, a jeśli panujący był tyranem, nawet życia. Znana jest historia francuskiego mistrza Françoisa Vatela z XVII wieku. Najpierw pracował n...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz