Struktury dworskich kwiatów

Krok po kroku przedstawiamy, jak wykonać nieszablonową strukturę oplecioną dworskimi kwiatami, barwami i kształtami. Choć struktury dworskich kwiatów wyglądają na dosyć złożone, proszę nam wierzyć, że technika wykonania jest bardzo prosta, a potrzebne materiały wykorzystujemy codziennie.

struktury dworskich kwiatów
Struktury dworskich kwiatów, fot. z archiwum autorki

MATERIAŁY

  • tort dwupiętrowy obłożony masą cukrową (średnica oraz wysokość tortów nie ma znaczenia, dostosowujemy je do naszych potrzeb);
  • cukier kryształ – gruba rafinada;
  • cukier trzcinowy – gruby kryształ;
  • masa cukrowa w kolorach: białym, czarnym, złotym;
  • barwniki pudrowe w kolorach: białym, złotym oraz czerwonym;
  • spirytus;
  • kwiaty wykonane z papieru waflowego (w naszym tutorialu będą to róże);
  • czekolada biała;
  • odrobina wody

NARZĘDZIA

mata silikonowa, wałek, pędzel, kilka form silikonowych z wzorem kwiatów różnej wielkości, narzędzia drezdeńskie

Krok 1

Obkładamy dwa piętra masą cukrową w kolorze białym. Składamy je, pamiętając o wspornikach między piętrami.

fot. z archiwum autorki

Krok 2

Wycinamy kawałek ciasta wzdłuż tortu, inaczej mówiąc – wycinamy wgłębienie. Jest ono zlokalizowane na całym górnym piętrze, natomiast na dolnym wycinamy ciasto do pewnego momentu. Możecie Państwo wykonać to tak, jak na załączonym zdjęciu, możecie również wydłużyć wgłębienie. Wycięty odcinek maskujemy masą cukrową. Nie przejmujemy się niedoskonałościami, całość zostanie technicznie zakamuflowana strukturą kryształową.

fot. z archiwum autorki

Krok 3

Wycinamy kawałek masy cukrowej na kształt łezki. Będziemy kamuflować nasze wgłębienie. Smarujemy kawałek masy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Rozsypujemy różnej wielkości kryształki cukrowe na naszej łezce. Przyciskamy dłonią, aby jak najwięcej cukrowych drobinek pozostało na masie cukrowej. Możemy powtórzyć proces z kryształami, jeżeli uważamy, że jest ich za mało.

fot. z archiwum autorki

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz