Struktury dworskich kwiatów
Krok po kroku przedstawiamy, jak wykonać nieszablonową strukturę oplecioną dworskimi kwiatami, barwami i kształtami. Choć struktury dworskich kwiatów wyglądają na dosyć złożone, proszę nam wierzyć, że technika wykonania jest bardzo prosta, a potrzebne materiały wykorzystujemy codziennie.

MATERIAŁY
- tort dwupiętrowy obłożony masą cukrową (średnica oraz wysokość tortów nie ma znaczenia, dostosowujemy je do naszych potrzeb);
- cukier kryształ – gruba rafinada;
- cukier trzcinowy – gruby kryształ;
- masa cukrowa w kolorach: białym, czarnym, złotym;
- barwniki pudrowe w kolorach: białym, złotym oraz czerwonym;
- spirytus;
- kwiaty wykonane z papieru waflowego (w naszym tutorialu będą to róże);
- czekolada biała;
- odrobina wody
NARZĘDZIA
mata silikonowa, wałek, pędzel, kilka form silikonowych z wzorem kwiatów różnej wielkości, narzędzia drezdeńskie
Krok 1
Obkładamy dwa piętra masą cukrową w kolorze białym. Składamy je, pamiętając o wspornikach między piętrami.

Krok 2
Wycinamy kawałek ciasta wzdłuż tortu, inaczej mówiąc – wycinamy wgłębienie. Jest ono zlokalizowane na całym górnym piętrze, natomiast na dolnym wycinamy ciasto do pewnego momentu. Możecie Państwo wykonać to tak, jak na załączonym zdjęciu, możecie również wydłużyć wgłębienie. Wycięty odcinek maskujemy masą cukrową. Nie przejmujemy się niedoskonałościami, całość zostanie technicznie zakamuflowana strukturą kryształową.

Krok 3
Wycinamy kawałek masy cukrowej na kształt łezki. Będziemy kamuflować nasze wgłębienie. Smarujemy kawałek masy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Rozsypujemy różnej wielkości kryształki cukrowe na naszej łezce. Przyciskamy dłonią, aby jak najwięcej cukrowych drobinek pozostało na masie cukrowej. Możemy powtórzyć proces z kryształami, jeżeli uważamy, że jest ich za mało.
