SweetTARGi 2023 – już za nami!
Ponad 100 wystawców z Polski i Europy. Niemal 7500 zwiedzających. II Mistrzostwa Polski na Pralinę. Strefa Rzemieślnika. Wyjątkowe pokazy, warsztaty, debaty, a także aromatyczny Festiwal Kawy – 20 marca zakończyły się najsłodsze targi w południowej Polsce!
Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie – SweetTARGi 2023, po dłuższej przerwie, wróciły w wielkim stylu i jak zawsze odbyły się w nowoczesnych przestrzeniach Międzynarodowego Centrum Kongresowego. Tuż przed pierwszym dniem wiosny spotkaliśmy się na południu Polski, aby poznać nowe trendy i produkty w branżach
Merytoryczna wartość Targów
Tegoroczne Targi wypełnione były wartościowymi spotkaniami, rozmowami, a także pokazami. W trakcie zwiedzania targów warto było posłuchać toczących się debat dotyczących najważniejszych spraw – m.in. przyszłości branży i umiejętnego zarządzania firmą w czasach kryzysu, a także inflacji. Na szczególną uwagę zasługiwała debata o przyszłości tradycyjnego piekarstwa, lodziarstwa i cukiernictwa „Wspólnie o rzemiośle”. Dodatkowo ciekawe prelekcje i pokazy prowadzone przez gości specjalnych: youtuberkę, autorkę publikacji i trenera kulinarnego – Agnieszkę Jasińską (Kulinarne Nawigacje), która zaprezentowała specjały w stylu zero waste, wege oraz powiedziała o kulinarnych trendach na rok 2023. Fotografka i stylistka żywności, Kasia Fiszer (Food&Light) zdradziła triki stosowane fotografii kulinarnej, a Łukasz Jasiński zapewnił dawkę adrenaliny i ekscytacji przy prelekcji, a także degustacji ciastek z udziałem… owadów. Natomiast właścicielka kultowej cukierni butikowej, Sylwia Grodzka-Haba (Pani Foremka) opowiedziała o tym, jak budować markę osobistą oraz o roli ciastka jako nośnika dobrych emocji.
Nagrodzeni w Konkursie na Produkt Roku 11 edycji Targów
Także w tym roku przeprowadziliśmy niezwykle ważny dla branży konkurs na PRODUKT ROKU 11. Edycji SweetTARGów Komisja Konkursowa w składzie: Profesor Jan Klimek – Przewodniczący, Anna Przebindowska i Stanisław Klimczok – Członkowie, przyznała następujące nagrody:
W konkursie Produkt Roku w kategorii URZĄDZENIE
- I MIEJSCE IMAGO PRINTER za Ploter cukierniczy VULPES
- WYRÓŻNIENIE WAFLEX Wiesław Stankiewicz za Zakład produkcyjny z zerową emisją CO2
W konkursie Produkt Roku w kategorii WYRÓB
- WYRÓŻNIENIE SCM Sp. z o.o. za Puree Monin Jabuticaba
- WYRÓŻNIENIE MODENA Sp. J. za produkt Tartaletka deserowa Filigrano Vegan
W konkursie Produkt Roku w kategorii KOMPONENT
- WYRÓŻNIENIE HELIOS FOOD za Kajmak Helios Dulce de Leche
- WYRÓŻNIENIE KANDY Dariusz Socik za Nadzienie Morelowe 40%
Może Cię także zainteresować: Manufaktura słodkości „Madam Beza”