Świąteczny blok czekoladowy
PRL-owski hit naszych dziadków każdy pamięta z dzieciństwa i chociaż raz próbował tego przysmaku. Prezentujemy krok po kroku, jak wykonać świąteczny blok czekoladowy z pomarańczy, piernikowych warkoczy i cynamonowych bezowych pałeczek, przyozdobiony bakaliami, prażonymi orzechami i owocami liofilizowanymi.
CYNAMONOWE BEZOWE PAŁECZKI
SKŁADNIKI
- 60 g białka
- 100 g cukru drobnego
- 50 g cukru pudru
- sok z cytryny
- cynamon
- brązowy cukier
NARZĘDZIA
- papier do pieczenia
- rękaw cukierniczy
- tylka cukiernicza okrągła
- rondel
- miska
- mikser
- szpatuła
Krok 1
Do rondla dodajemy białka i cukier. Rondelek stawiamy na garnuszku z wodą. Podgrzewamy na parze do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Krok 2
Do misy przelewamy białka z rozpuszczonym cukrem. Ubijamy do momentu aż beza będzie sztywna i błyszcząca.