Świąteczny blok czekoladowy

PRL-owski hit naszych dziadków każdy pamięta z dzieciństwa i chociaż raz próbował tego przysmaku. Prezentujemy krok po kroku, jak wykonać świąteczny blok czekoladowy z pomarańczy, piernikowych warkoczy i cynamonowych bezowych pałeczek, przyozdobiony bakaliami, prażonymi orzechami i owocami liofilizowanymi.

Świąteczny blok czekoladowy, fot. z archiwum autorki
Świąteczny blok czekoladowy, , fot. z archiwum autorki

CYNAMONOWE BEZOWE PAŁECZKI

SKŁADNIKI

  • 60 g białka
  • 100 g cukru drobnego
  • 50 g cukru pudru
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • brązowy cukier

NARZĘDZIA

  • papier do pieczenia
  • rękaw cukierniczy
  • tylka cukiernicza okrągła
  • rondel
  • miska
  • mikser
  • szpatuła

Krok 1

Do rondla dodajemy białka i cukier. Rondelek stawiamy na garnuszku z wodą. Podgrzewamy na parze do całkowitego rozpuszczenia cukru.

Krok 2

Do misy przelewamy białka z rozpuszczonym cukrem. Ubijamy do momentu aż beza będzie sztywna i błyszcząca.

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz