Sztuka degustacji czekolady

Każdy z nas, degustując czekoladę, odbiera inaczej jej smak, a to właśnie on decyduje o tym, którą czekoladę wybierzemy. Przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą nam w procesie degustacji.

Gdy myślimy o czekoladzie i jej ocenie, na pierwsze miejsce zawsze wysuwa się smak. I to właśnie on jest czymś, co w dalszym ciągu przyciąga nas do zakupu danego produktu. Trudno wyobrazić sobie, że zakup czekolady jest podyktowany jej walorami zdrowotnymi, których notabene nie ma aż tak wielu. Wszystkie zmiany w recepturach czekolady związane z eliminacją lub zastąpieniem cukrów czy produktów odzwierzęcych kierują nas zawsze w to samo miejsce – dobrego smaku. Czekolada jest produktem typowo zaliczanym do produktów przyjemnościowych, w których to właśnie smak przyciąga nas do rozkoszowania się jej walorami. Jeśli „nie przekona” nas ona swoim smakiem, najprawdopodobniej nie wyląduje ponownie w naszym koszu na zakupy.

Ocena sensoryczna, a smak

Oczywiście ocena sensoryczna czekolady to nie jedynie jej smak. Jest to również: zapach, wygląd, przełom czy nawet dotyk. Wszystko to jest związane z odpowiednio dobraną recepturą i prawidłowo przeprowadzonym procesem produkcji czekolady. Następnie jej przerobu, który odpowiada za proces jej rozpływania się w ustach i jej ziarnistość. Należy również wziąć pod uwagę, że ocena sensoryczna czekolady może się różnić w zależności m.in. od pochodzenia osoby oceniającej, np. Europejczycy bardziej lubują się w czekoladzie, która jest drobno rozdrobniona (< 30 µm) i zdecydowanie lepiej rozpływa się w ustach, niż Amerykanie, których czekolady są znacznie bardziej ziarniste na przełomie i w smaku, co doskonale wyczuje się na języku.

<...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz