Targi Sigep. Aktualne tendencje na rynku piekarniczo-cukierniczym

Zachęcamy do zapoznania się z relacją włoskiego piekarza Nico Carlucciego na temat aktualnych tendencji na rynku włoskim i zagranicznym w zakresie produkcji wyrobów piekarniczo-cukierniczych oraz ciekawych spostrzeżeń podczas targów Sigep. 

Na bazie mojego doświadczenia zawodowego widzę, że aktualna tendencja w zakresie produkcji piekarniczych wypieków: focacci, pizzy oraz wyroby cukiernicze kieruje się przede wszystkim w stronę żywności określanej mianem superfood. Jest to żywność pochodzenia roślinnego z wysoką zawartością antyoksydantów, protein, kwasów omega-3, minerałów, błonnika oraz innych składników żywieniowych wpływających dobrze na zdrowie. Inną aktualną tendencją we Włoszech i w Europie jest „żywność uliczna” (street food). Czyli rodzaj pożywienia gotowego do spożycia, sprzedawanego na ulicy lub w innych miejscach publicznych, ale smacznego i przede wszystkim pożywnego. Nie bez przyczyny moje tegoroczne pokazy na targach Sigep na stoiskach dwóch młynów obejmowały wyroby mieszczące się właśnie w tych grupach produktów.

Demonstrator piekarstwa

Po raz dziesiąty pracowałem na Sigep jako technik, demonstrator piekarstwa. Jako zwiedzający jestem na tych targach nieprzerwanie od 1990 r. Niestety, mogłem w nich uczestniczyć tylko 2 dni. W sobotę miałem przyjemność występować na stoisku pierwszego z młynów. Prezentowałem wyborowe mąki klasy master w produkcie nazwanym „Uliczna przekąska”. Podawaliśmy ją razem z koktajlem o nazwie „Il Mariachi” przygotowanym przez doskonałego barmana Giovanniego Melisa. Młyn przedstawił na targach nową linię mąk Le Divine (Boginie), z którymi związane są niektóre z receptur sporządzonych przez najlepszych mistrzów.

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz