Targi Sigep. Aktualne tendencje na rynku piekarniczo-cukierniczym
Zachęcamy do zapoznania się z relacją włoskiego piekarza Nico Carlucciego na temat aktualnych tendencji na rynku włoskim i zagranicznym w zakresie produkcji wyrobów piekarniczo-cukierniczych oraz ciekawych spostrzeżeń podczas targów Sigep.
Na bazie mojego doświadczenia zawodowego widzę, że aktualna tendencja w zakresie produkcji piekarniczych wypieków: focacci, pizzy oraz wyroby cukiernicze kieruje się przede wszystkim w stronę żywności określanej mianem superfood. Jest to żywność pochodzenia roślinnego z wysoką zawartością antyoksydantów, protein, kwasów omega-3, minerałów, błonnika oraz innych składników żywieniowych wpływających dobrze na zdrowie. Inną aktualną tendencją we Włoszech i w Europie jest „żywność uliczna” (street food). Czyli rodzaj pożywienia gotowego do spożycia, sprzedawanego na ulicy lub w innych miejscach publicznych, ale smacznego i przede wszystkim pożywnego. Nie bez przyczyny moje tegoroczne pokazy na targach Sigep na stoiskach dwóch młynów obejmowały wyroby mieszczące się właśnie w tych grupach produktów.
Demonstrator piekarstwa
Po raz dziesiąty pracowałem na Sigep jako technik, demonstrator piekarstwa. Jako zwiedzający jestem na tych targach nieprzerwanie od 1990 r. Niestety, mogłem w nich uczestniczyć tylko 2 dni. W sobotę miałem przyjemność występować na stoisku pierwszego z młynów. Prezentowałem wyborowe mąki klasy master w produkcie nazwanym „Uliczna przekąska”. Podawaliśmy ją razem z koktajlem o nazwie „Il Mariachi” przygotowanym przez doskonałego barmana Giovanniego Melisa. Młyn przedstawił na targach nową linię mąk Le Divine (Boginie), z którymi związane są niektóre z receptur sporządzonych przez najlepszych mistrzów.
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych