Targi SÜDBACK wróciły w dobrym stylu.

W terminie 22 – 25 października 2022 odbyła się długo wyczekiwana przez branżę piekarsko-cukierniczą 29. edycja Specjalistycznych Targów Rzemiosła Piekarsko-Cukierniczego Südback w Stuttgarcie. Po trzech latach przerwy spowodowanej pandemią impreza powróciła na poziomie ostatniej edycji z 2019 roku. Gromadząc prawie 600 wystawców, a także 35.384 zwiedzających.

W pięciu halach na powierzchni 55.000 m2 wystawcy z 21 krajów zaprezentowali pełne spektrum oferty dla rzemiosła piekarsko-cukierniczego począwszy od surowców, półproduktów i dodatków, techniki zakładu, wyposażenia sklepów, kawiarni i cukierni, a także mobilnych punktów sprzedaży do marek własnych. Wśród oferty znalazły się zarówno sprawdzone, tradycyjne produkty, jak i innowacyjne techniki produkcji, nowatorskie maszyny i urządzenia oraz trendy, które będą obowiązywać w branży w nadchodzącym okresie. Po raz pierwszy w ramach targów Südback został zaprezentowany obszar tematyczny poświęcony lodziarstwu rzemieślniczemu „Eisbereich powered bei GELATISSIMO” w ramach którego została wręczona nagroda Grand Prix GELATISSIMO.

Może Cię także zainteresować: POLAGRA w centrum branży

Wystawcy

21% ogółu wystawców stanowiły firmy z poza Niemiec, wśród nich najwięcej z Włoch, Austrii, Niderlandów, Szwajcarii i Francji, a także Polski. Z naszego kraju swoją ofertę zaprezentowało 10 firm:

  • Mech-Masz Szczeciński Sp.J.,
  • Ovo-Tech sp. z o.o.,
  • Dezal-PRO S.A.,
  • Packservice Ltd.,
  • Slowroom Katarzyna Hiller,
  • Dantom sp. z o.o.,
  • Eurotechnika Marian Drygała,
  • Korzeniewscy Monika Korzeniewska,
  • Balviten Glutenfree sp. z o.o.,
  • a także Railwaymen sp. z o.o..

Pomimo wielu wyzwań, przed którymi stoi obecnie branża, odwiedzający (wśród nich 18% z zagranicy) przybyli na targi Südback zamiarem dokonania zakupów i inwestycji. Wśród gości targowych 69% było zaangażowane w procesy decyzyjne dotyczące zakupów w firmie. 23% z nich miało nawet decydujący głos w tej sprawie. 46% zwiedzających potwierdziła możliwość dokonania zakupów, a 1/3 nawet podjęło już decyzję w tej sprawie. Dodatkowo inwestycje mają zostać dokonane w krótkim czasie, w ciągu najbliższych 6 miesięcy. Zakupy na poziomie do 50.000 EUR planuje aż 30% gości targów Südback 2022.

Gunter Hahn, dyrektor zarządzający BÄKO-ZENTRALE eG, która jest partnerem merytorycznym targów Südback, potwierdził potrzebę branży, żeby zaprezentować swoje nowości na Südback: „już sobota, pierwszy dzień targów była super. Zauważyliśmy bardzo wysoką fachowość odwiedzających. Wystawcy przywieźli wiele innowacyjnych produktów, które miały dużo czasu na dojrzewanie. Südback daje branży zachęcający sygnał…”.

Program targów

Dużym zainteresowaniem wśród uczestników imprezy cieszył się również bogaty program ramowy, m.in. Forum Trendów w Piekarstwie, Forum Trendów w Cukiernictwie, a także nagroda südback Trend Award. Wysoka jakość wykładów, a także pokazy pieczenia na żywo przyciągnęły wielu obserwatorów. Innowacyjne rozwiązania produktowe w zakresie techniki, designu, czy koncepcji zostały ponownie uhonorowane nagrodą nagroda südback Trend Award. Jury z pośród 20 nominowanych wybrało po jednym zwycięzcy w trzech kategoriach.

W kategorii „sprzedaż i organizacja” nagrodę zdobyła firma Keil Konzepte za „Mini Böxle” najmniejszą w pełni funkcjonalną piekarnię na świecie. W kategorii „surowce i produkty convenience” zwyciężyła francuska firma Boiron Frères za produkt „Ambient Fruit Purees”. Przecier, który nie zawiera cukru, aromatów ani konserwantów, jednak mimo tego nie wymaga schłodzenia. W kategorii „technika” nagrodzono firmę va-Q-tec AG za „va-Q-tray – A va-Q-tec TempChain Solution”. Po raz pierwszy przyznano nagrodę publiczności, na którą uczestnicy mogli głosować online. Laureatem została firma AMG Reichenbach GmbH za rozwiązanie „AMG MasterKonzept 4.0” monitorujące i pozwalające regulować za wysoki poziom CO2 w procesie fermentacji, pieczenia, chłodzenia, a także magazynowania.

W bieżącym roku po raz pierwszy na targach Südack odbył się konkurs o Grand Prix GELATISSIMO. Najlepsi lodziarze konkurowali ze sobą z kategorii lodów:

  • pistacjowych (wygrał Matteo Caldata z Gelateria Big Bang),
  • jogurtowych (wygrał Giuseppe Floris z Eis Café Dolomiti),
  • a także truskawkowych (wygrał Alfiero Conte von der Eisdiele Gelati Conte).

Laureaci w nagrodę otrzymali nowe Vespy i przeszli do ostatniej rundy. Podczas której na żywo sprawili się podczas wykonania sorbetu kokosowego. Zwycięzcą pucharu „Coppa GELATISSIMO” został Alfiero Conte.

Kolejna edycja targów Südback odbędzie się w terminie 26 – 29 października 2024 roku.

Czytaj także: Modelowy Sklep na Targach RetailShow 2022

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz