Tomasz Szypuła. Słynny uczestnik Gelato Festival

Tomasz Szypuła to jeden z uczestników Gelato Festival oraz Coppa del Mondo. Jego Lodziarnia „Pod Orzechem” w Baborowie koło Raciborza przyciąga tłumy klientów. W rozmowie z Marianem Domalem zdradza tajniki swojego sukcesu.

Dlaczego został Pan lodziarzem?

Lody to nasze rodzinne zajęcie już od prawie pół wieku. Mój tata otworzył lodziarnię w 1974 roku. Na zawodowych praktykach piekarniczych na początku lat 70. ubiegłego wieku przez przypadek spotkał na swojej drodze pionową maszynę, tzw. cieszynkę. Piekarnia próbowała produkować lody, ale był to tylko dodatek. Tak to się zaczęło. Moja droga z lodami zaczęła się już od urodzenia. Od zawsze znam zapach lodziarni, dźwięki, odgłosy, gwar. Jako brzdąc, podobnie jak moi synowie teraz, biegałem po produkcji, oczywiście chłonąc ogromne ilości lodów i nic się nie zmieniło. Myślę, że pokochałem to, co tam się dzieje, pokochałem najlepszy deser na świecie, jaki kiedykolwiek powstał i mając już ponad 40 lat, cały czas poznaję jego walory, możliwości i nieograniczone kombinacje. Wiem, że zawsze jest coś do odkrycia wśród palety smaków, jaką dają natura oraz możliwości produkcyjne.

Jak zmieniły się lody, biorąc pod uwagę czas, jaki upłynął od produkcji wykonywanej przez Pana ojca do produkcji własnej dzisiaj?

Lody to jakość surowca, odpowiedni proces, jakość. W latach mojej młodości lody były produkowane w naszej lodziarni na pionowych maszynach – cieszynkach. Sprzedawane były z termosów zasypywanych lodem i solą. W lodziarni znajdowały się dwa termosy, czyli nasi goście mieli do wyboru dwa smaki. Były to głównie lody śmietankowe na żółtkach z odrobiną masła, kakaowe oraz owocowe – zrobione z owoców sezonowych: truskawek, malin, jagód. Lody sprzedawały się bardzo szybko. Tamte m...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Lody Inspiracje 2020

Lody Inspiracje 2020

28,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz