Tort piernikowy

Jednym z ostatnich trendów w cukiernictwie jest łączenie ze sobą wielu materiałów oraz technik. Tym razem prezentujemy tort piernikowy – kolaż klasycznego tortu w masie cukrowej oraz pierniczków dekorowanych.

Tort piernikowy
Tort piernikowy, fot. z archiwum autorki

MATERIAŁY I NARZĘDZIA

  • kilka pierników w kształcie choinek, domków, gwiazdek
  • biały i czarny lukier królewski
  • posypki cukrowe w różnym rozmiarze w kolorach: srebrnym, złotym i czarnym
  • pędzelek i jadalne złoto
  • odrobina białej rozpuszczonej czekolady
  • biała masa cukrowa
  • wałek strukturalny
  • czarny podkład pod tort
  • złoty barwnik w pudrze

Krok 1

Wałkujemy białą masę, a następnie za pomocą rantu wycinamy z niej koło o średnicy naszego tortu. Przyklejamy na wierzch ciasta.

Krok 2

Białą masę wałkujemy w formie długiego pasa wyższego od naszego tortu. Za pomocą wałka strukturalnego o świątecznej tematyce nadajemy masie
wzór.

Krok 3

Następnie na równo obcinamy dół naszego paska. Górę pasa tniemy w nieregularne fale. Pasek zwijamy w rulon, a następnie umieszczamy na bokach tortu.

Tort piernikowy

Krok 4

Dwie piernikowe gwiazdki dekorujemy czarnym lukrem, a następnie umieszczamy na nich dekoracje z kolorowych posypek. Wszystkie nasze pierniki zostały pieczone z dodatkiem czarnego kakao, dzięki czemu ich kolor jest bardzo ciemny.

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz