Ubijanie mas cukierniczych. Technologia i niezbędne maszyny

Wiedza na temat procesu działania i używania odpowiednich maszyn do ubijania mas jest istotnym aspektem w cukiernictwie i lodziarstwie. Niezbędne informacje na temat tych procesów znajdziecie Państwo w artykule.

Ubijanie mas to jedna z podstawowych czynności w cukiernictwie i lodziarstwie. Powodem ubijania mas cukierniczych jest nadanie im mniejszej słodkości lub tłustości oraz uzyskanie w różnym stopniu natężenia lżejszej formy. Na skutek wtłoczenia powietrza do masy powstaje piana, która jest pożądana w szczególności przy produkcji semifreddo oraz lodów.

Struktura i rodzaje ubijanych mas

Ubita masa powinna mieć trwałą strukturę, bo inaczej deser opadnie, co nie jest wskazane dla produktów o dłuższym okresie przechowywania. Ubite masy wykorzystuje się w lodach albo w deserach na zimno lub na gorąco, jeśli są składnikiem wypiekanego ciasta. Podczas procesu wypieku wskutek ciepła (w ciastach drożdżowych także z powodu wytworzenia się dodatkowego gazu, który ma trudności z uwolnieniem się) objętość masy powiększa się jeszcze bardziej. W cukiernictwie rozróżnia się trzy rodzaje ubijanych mas:

  • masy ciężkie, charakteryzujące się bardzo gęstą strukturą. Zawierają relatywnie duży udział tłuszczów oraz innych składników smakowych, takich jak pasty migdałowe czy orzechowe lub suche orzechy, masło i olej, które dodają masie substancji suchych oraz tłuszczów;
  • masy średnie, które są bardziej napowietrzone, posiadają strukturę z większymi widocznymi przestrzeniami powietrza. Zawierają pewien udział tłuszczów oraz mąki, powyżej którego napowietrzenie maleje i masa staje się cięższa;
  • masy lekkie niezawierające prawie tłuszczów, ze zredukowanym do 1/3 udziałem mąki. Są one bogate w jajka. 

...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz