Efektywność urządzeń chłodniczych

Profesjonalne urządzenia chłodnicze w gastronomii cechuje duża wytrzymałość, wydajność oraz zastosowanie najnowszych rozwiązań technologicznych. Użytkowanie w ciągu roku tylko jednego bardzo efektywnego urządzenia może dać spore oszczędności. Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu chłodniczego?

1. Euroetykiety

Producent zobowiązuje się podawać dane dotyczące poboru mocy, stopnia hałasu, a także poboru wody. Pod tym względem urządzenia chłodnicze mają otrzymywać klasy oznaczone kolejnymi literami alfabetu od A aż do G, z odpowiednią liczbą gwiazdek. Klasę A z największą liczbą gwiazdek oznacza się zielonym kolorem, bo określa urządzenia najbardziej efektywne. Klasa G ma czerwony kolor i jest przypisana do urządzeń najsłabszych, zużywających najwięcej energii. Obliczenia zużycia energii dokonuje się w odniesieniu do jednego roku. W górnej części etykiety określa się nazwę i identyfikator dostawcy urządzenia. Poniżej po lewej stronie jest drukowana tęcza kolorów poszczególnych klas, a po prawej stronie jest umieszczona strzałka pokazująca, którą klasę ma dane urządzenie. Ikonki na dole obrazują roczne zużycie energii w kWh, pojemność netto w litrach oraz klasę klimatyczną z podaniem temperatury i wilgotności.

2. Schładzanie szokowe

Niektóre mroźnie szokowe nadają się do pracy tylko wtedy, kiedy wyjęty z pieca produkt trochę się ostudzi, co w konfrontacji wiedzy o czasie najwyższego ubytku wilgoci czyni je w zasadzie bezużytecznymi. Różnice technologiczne urządzeń powodują, że proces odparowania może być zahamowany z bardzo różnym skutkiem. Najbardziej wydajne urządzenia spowodują, że utrata wagi z powodu odparowania zmniejszy się od 3 do 15%. Urządzenia mniej wydajne obniżą ten przedział do...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz