Włoskie i francuskie receptury na Boże Narodzenie
We Włoszech podczas świąt Bożego Narodzenia królują klasyczne ciasta drożdżowe, walczące o prym między sobą, czyli słynne panettone i pandoro. Oprócz nich przybliżamy też inne wypieki świąteczne z Francji, Włoch czy Belgii.
Pandoro to miękkie, drożdżowe ciasto o charakterystycznym kształcie wysokiej, ośmioramiennej gwiazdy. Z wierzchu ciemniejsze, posypane cukrem pudrem, w środku złociste. Od tego koloru podobno pochodzi jego nazwa – pan de oro – złote ciasto. Tworzą je proste składniki – mąka, cukier, jajka, drożdże, masło i masło kakaowe – które nadają mu wyjątkowy smak i aromat.
Panettone to również ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem kandyzowanych skórek cytrusów. Jest typowym produktem mediolańskim, ale przede wszystkich tradycyjnym ciastem bożonarodzeniowym. Obecnie występuje w niezliczonych wersjach i odmianach. Z posypkami, polewami, kremami, glazurowane, na mleku sojowym, bez glutenu, z czekoladą, z owocami, a nawet nadziewane kawiorem czy pokrywane płatkami złota czy srebra. Żeby chronić tradycyjny smak i aromat panettone wśród zalewu najróżniejszych jego odmian. Izba Handlowa w Mediolanie zarejestrowała w 2003 roku markę Panettone charakterystycznego dla klasycznej mediolańskiej tradycji rzemieślniczej (Panettone Tipico della Tradizione Artigiana Milanese). Opublikowano szczegółowe przepisy produkcyjne, zaakceptowane przez Komitet Techniczny Mistrzów Cukierniczych z Mediolanu. W przypadku rzemieślniczego wyrobu tradycyjnego, certyfikowanego panettone, reguły dotyczące składników dozwolonych są bardzo restrykcyjne.
Dopuszczone składniki to:
- woda,
- mąka (pochodząca od certyfikowanych producentów),
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych