Włoskie i francuskie receptury na Boże Narodzenie

We Włoszech podczas świąt Bożego Narodzenia królują klasyczne ciasta drożdżowe, walczące o prym między sobą, czyli słynne panettone i pandoro. Oprócz nich przybliżamy też inne wypieki świąteczne z Francji, Włoch czy Belgii.

Pandoro to miękkie, drożdżowe ciasto o charakterystycznym kształcie wysokiej, ośmioramiennej gwiazdy. Z wierzchu ciemniejsze, posypane cukrem pudrem, w środku złociste. Od tego koloru podobno pochodzi jego nazwa – pan de oro – złote ciasto. Tworzą je proste składniki – mąka, cukier, jajka, drożdże, masło i masło kakaowe – które nadają mu wyjątkowy smak i aromat.

Panettone to również ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem kandyzowanych skórek cytrusów. Jest typowym produktem mediolańskim, ale przede wszystkich tradycyjnym ciastem bożonarodzeniowym. Obecnie występuje w niezliczonych wersjach i odmianach. Z posypkami, polewami, kremami, glazurowane, na mleku sojowym, bez glutenu, z czekoladą, z owocami, a nawet nadziewane kawiorem czy pokrywane płatkami złota czy srebra. Żeby chronić tradycyjny smak i aromat panettone wśród zalewu najróżniejszych jego odmian. Izba Handlowa w Mediolanie zarejestrowała w 2003 roku markę Panettone charakterystycznego dla klasycznej mediolańskiej tradycji rzemieślniczej (Panettone Tipico della Tradizione Artigiana Milanese). Opublikowano szczegółowe przepisy produkcyjne, zaakceptowane przez Komitet Techniczny Mistrzów Cukierniczych z Mediolanu. W przypadku rzemieślniczego wyrobu tradycyjnego, certyfikowanego panettone, reguły dotyczące składników dozwolonych są bardzo restrykcyjne.

Dopuszczone składniki to:

  • woda,
  • mąka (pochodząca od certyfikowanych producentów),

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz