Wybór pieca okiem praktyka

Zakup pieca to poważna inwestycja, dlatego warto dobrze ją przemyśleć. Aby ułatwić ten wybór, przybliżamy doświadczenia Nica Carlucciego w tym zakresie.

Piece mogą być elektryczne, gazowe oraz najnowsze – na pellet. Każdy piec ma swoje zalety i wady. Posłużę się moim przykładem. Posiadam piec statyczny, zasilany przez gaz z trzema komorami i trzema wejściami. Zużywa on dużo gazu i kiedy jest uruchomiony, nie mogę już decydować, którą komorę wykorzystywać, ale trzeba pracować na wszystkich trzech, tracąc gaz i pieniądze. Z drugiej strony ogrzewanie gazowe nadaje pieczywu odpowiedni kolor i smak. Wewnętrzny wypiek jest bardziej jednorodny w porównaniu do innych typów pieców. Piec elektryczny konsumuje mniej energii, można zarządzać poszczególnymi komorami oraz decydować, ilu komór używać. Można dzielić ciepło w procentach na ogrzanie spodu i tła komory, ale wyrób jest wtedy szybciej wysuszany.

Chleb ma na przykład skórkę inną w stosunku do tego wypieczonego w piecu gazowym. Piec ostatniej generacji na pellet zużywa mało energii, ale wymaga więcej czynności utrzymania. Wypiek następuje poprzez promieniowanie ciepła oraz zaparowanie wyrobu wodą, więc na bazie własnych potrzeb technicznych można wybrać odpowiedni piec przydatny do swojej produkcji, nie zdając się na presję sprzedawców. Dobrym przykładem są piece do pizzerii, które ogólnie powinny uzyskać temperaturę 500°C, dlatego we Włoszech popularne są piece na drewno. Bardzo ważny jest wybór wysokości komór pieca, szczególnie dla tych, którzy produkują bożonarodzeniowe panettone oraz wielkanocne colomby. Istotna jest wielkość pieca, która powinna zostać wybrana na podstawie własnych szacunków sprzedaży oraz produkcji przed zakupem, także w odniesieniu do pieców elektrycznych, gdzie możliwe jest przewartościowanie nowych modułów.

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.

Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?

  • Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
  • Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
  • Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
  • Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
  • Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych
zarejestruj się

Logowanie

Produkty

Loading...

Sklep

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

Cukiernictwo i Piekarstwo (prenumerata)

194,00 zł

zawiera 8% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

Cukierniczo-piekarskie receptury 2022

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

Cukierniczo-piekarskie receptury 2021

75,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz
Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

Dekoracje cukiernicze. Krok po kroku (e-book)

59,00 zł

zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy

Kup teraz