Wykorzystanie wafli i past variegato w lodziarstwie
Wyroby z ciasta waflowego i pasty variegato są częstymi dodatkami stosowanymi w lodziarstwie. Nadają się idealnie do dekoracji. Prezentujemy charakterystykę wafli i past variegato.
Wafle to wyroby cukiernicze mające formę cienkiego, lekkiego, kruchego i chrupkiego ciastka. Charakteryzują się znaczną porowatością i higroskopijnością, łatwo ulegają odkształceniom. Wafle posiadają kremową lub ciemnozłocistą barwę oraz delikatny smak i zapach wanilii. Mogą mieć formę prostokątnych blatów, rurek oraz rozmaitego kształtu pojemników (rożków, stożków, rożków twisterów, rożków tulipanów, kubków i miseczek). Produkuje się również wafle zdobnicze (np. wachlarze serca, rurki sękacze, zwierzątka). Natomiast do formowania ciasta waflowego w rozmaite kształty stosuje się wytłaczanie, prasowanie lub ręczne zwijanie. Wafle w formie kubków, rożków i stożków uzyskuje się metodą wytłaczania, zaś wafle stożkowe i te w formie miseczek zwija się ręcznie. Prasowaniu poddaje się wafle w kształcie większych lub mniejszych prostokątów lub kwadratów. Różnego rodzaju pojemniki przygotowane z ciasta waflowego są stosowane do podawania lodów i deserów lodowych.
Charakterystyka ciasta waflowego
Do przygotowania wafli stosuje się ciasto waflowe. Ciasto to jest płynne, uzyskane z mocno napowietrzonej mieszaniny wody z mąką i pozostałymi składnikami recepturowymi, czyli cukrem (wafle półsłodkie i wysokocukrowe), żółtkami, tłuszczem (margaryna) i wanilią. Zamiast części lub całości wody można zastosować mleko. Jego dodatek zapewnia kruchość gotowych wafli. Konieczny jest też dodatek chemicznych środków spulchniających (zazwyczaj stosuje się kwaśny węglan sodu), dzięki którym upieczone wafle uzyskują charakterystyczną ...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą lub subskrypcją. Dowiedz się, dlaczego warto wykupić subskrypcję.
Dołącz do nas! Dlaczego warto się zarejestrować?
- Zyskasz bezpłatny dostęp do wybranych artykułów publikowanych w „Cukiernictwie i Piekarstwie”
- Będziesz na bieżąco z nowościami z branży cukierniczo-piekarskiej i lodziarskiej
- Otrzymasz dostęp do wszystkich artykułów z działu „Aktualności”
- Skorzystasz z „Bazy produktów” i unikalnej porównywarki produktów
- Sprawdzisz kalendarium wydarzeń i przeczytasz relacje z imprez branżowych